Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
22. ledna 2023 8:37
Čas čtení 1:02

Ukrajinci budou v Polsku cvičit s moderními tanky Leopard 2, které jim Poláci zřejmě i předají

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Diskuse o tom, zda tanky Ukrajina dostane, ještě není ukončena.

Ukrajinští vojáci absolvují v Polsku výcvik s bojovými tanky Leopard 2. Uvedl to ukrajinský ministr obrany Olexij Reznikov, kterého v sobotu citoval deník The Guardian.


Jak informuje TASR, členové kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny se v pátek na americké základně Ramstein v Německu – navzdory očekáváním – nedohodli na dodání tanků Leopard Kyjevu, ale diskuse o této otázce budou pokračovat.


Reznikov pro ukrajinské vysílání stanice Hlas Ameriky řekl, že i když rozhodnutí o dodávkách těchto moderních tanků zatím nepadlo, Ukrajinci začnou s potřebným výcvikem na území Polska.

21. ledna 2023 20:15 Čas čtení 0:54 Průzkum: Novým prezidentem by se s převahou stal Petr Pavel Průzkum: Novým prezidentem by se s převahou stal Petr Pavel
Leopard 2
Zdroj: TASR/AP


„Začneme s tímto a pak se půjde dál,“ řekl Reznikov po skončení schůzky se západními spojenci na základně Ramstein. Avizovaný výcvik přitom označil za důležitý průlom, a to zejména díky snahám Polska.


Zároveň vyjádřil přesvědčení, že Berlín bude nakonec s dodáním německých tanků Leopard 2 Kyjevu souhlasit. „Vidím to optimisticky. Protože první krok jsme už podnikli: spustíme výcvikové mise v Leoparech 2,“ uvedl šéf ukrajinského resortu obrany.


Reznikov předtím na Twitteru vyjádřil vděk Německu za vojenskou pomoc, kterou dodává Ukrajině, i za poskytování útočiště ukrajinským uprchlíkům. Současně zveřejnil fotografii, na které byl s novým německým ministrem obrany Borisem Pistoriusem. Záběr doplnil textem: „Měli jsme upřímné diskuse o Leopardech 2. Budeme v nich pokračovat.“


Vývozní povolení na tanky německé výroby Leopard 2 uděluje Berlín. Země, které je mají ve výzbroji, proto potřebují oficiální souhlas Německa, pokud se je rozhodnou poskytnout jinému státu.


Některé země se možná rozhodnou poslat své tanky Leopard 2 na Ukrajinu bez ohledu na to, zda dostanou povolení od Berlína, nebo ne. Polský premiér Mateusz Morawiecki už naznačil, že jeho vláda tento krok zřejmě udělá.

Domů
Sdílet
Diskuse