Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
21. ledna 2023 20:15
Čas čtení 0:54

Průzkum: Novým prezidentem by se s převahou stal Petr Pavel

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Novým prezidentem by se s převahou stal Petr Pavel
Zdroj: Refresher.cz/Anna Koucká

Upřednostňuje jej většina voličů Nerudové, Fischera i Hilšera.

Novým prezidentem by se podle průzkumu agentury Kantar a Data Collect pro Českou televizi stal generál Petr Pavel. V druhém kole by podle tohoto průzkumu porazil protikandidáta Andreje Babiše (ANO) s celkovým počtem 53 % hlasů. Babiš dostal 38 %. Česká televize o tom informovala na svých stránkách.

Podle odpovědí více než 1500 zúčastněných osob by se novým prezidentem České republiky mohl stát právě Petr Pavel. Hlasovalo by pro něj s jistotou 46 % dotázaných a spíše pro Pavla by hlasovalo dalších 7 % lidí. Pro Andreje Babiše by s jistotou hlasovalo 29 % lidí a 9 % by jej pravděpodobně upřednostnilo. Zbytek dotázaných ještě není rozhodnutý, komu svůj hlas hodí.

21. ledna 2023 13:29 Čas čtení 0:45 Babiš: Mé manželce někdo poslal obálku s ostrým nábojem Babiš: Mé manželce někdo poslal obálku s ostrým nábojem

Podle tohoto průzkumu zároveň plánuje jít k volbám 71 % lidí s jistotou, pravděpodobně k nim půjde dalších 13 %. Nevolit by šlo s jistotou 9 % dotázaných, spíše by volby vynechalo 6 % lidí a pouhé 1 % je nerozhodnuté.

Průzkum vedle toho ukázal, že by pro Pavla hlasovalo 83 % voličů Danuše Nerudové, 84 % voličů Pavla Fischera a 71 % lidí, kteří hlasovali pro Marka Hilšera. Naopak pro Babiše by se v druhém kole rozhodlo 70 % voličů Jaroslava Bašty. Z těch, kdo volit nebyli, by se pro Pavla rozhodlo 44 % a 41 % nevoličů z prvního kola by svůj hlas dalo expremiéru Babišovi.

Generál Pavel má příznivce u voličů a voliček koaličních stran, zatímco u příznivců SPD a hnutí ANO vede Andrej Babiš.

Domů
Sdílet
Diskuse