Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radim Šlechta
22. ledna 2023 18:03
Čas čtení 1:06

Valorizace důchodů: Penze se nejspíš zvedne až o tisíc korun. Změní se i pravidla pro odchod do předčasné penze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Valorizace důchodů: Penze se nejspíš zvedne až o tisíc korun. Změní se i pravidla pro odchod do předčasné penze
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

O mimořádné valorizaci důchodů mluvil Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Důchodci by si v létě měli opět polepšit. K vyplácené penzi jim podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) přibude sedm set až tisíc korun. Vláda bude jednat o mimořádné valorizaci důchodů kvůli zvyšování cen potravin. Jurečka to v neděli řekl v České televizi.

„Český statistický úřad 10. února zveřejní, jaká byla inflace za leden. Je potřeba se popasovat s přepočtem a dopady. Úsporný tarif končil, nastupuje zastropování, zároveň máme poměrně vysoký nárůst cen potravin,“ řekl Jurečka.

19. ledna 2023 13:30 Čas čtení 1:38 Francouzi protestují kvůli posunutí věku odchodu do důchodu. Stávka narušuje dopravu a výuku ve školách Francouzi protestují kvůli posunutí věku odchodu do důchodu. Stávka narušuje dopravu a výuku ve školách

Podle něj se ale nedá dobře odhadnout, jak se důchody zvýší, mohlo by se to ale pohybovat mezi sedmi sty korunami až tisícovkou. Mimořádná valorizace by mohla dle slov ministra práce a sociálních věcí nastat už v červnu.

důchodci pár
Zdroj: Stockvault/voľne na použitie

Společně s valorizací by měly přijít určité výhody pro zaměstnavatele, u kterých pracují lidé nad 55 let. S důchody je totiž podle Jurečky problém především kvůli lidem odcházejícím do předčasné penze. Ekonomicky aktivních osob je tím pádem méně. Zmínění zaměstnavatelé budou moci dostávat mírné úlevy na odvodech.

O tom, jak bude navýšení důchodů vypadat, by mělo být jasno do 10. února, mezi červnem a červencem by se měly konkrétní kroky projevit v peněženkách důchodců. Změnit by se ale měly mechanismy výpočtu předčasných důchodů, aby se snížil počet lidí, kteří svůj ekonomicky aktivní život končí příliš brzy. Takové změny se ale nejspíš projeví až se začátkem nového roku.

Jurečka k tématu promluvil na nedávné tiskové konferenci, kde zmínil, že hlavní letošní výzvou bude právě zvládnutí důchodové reformy. „Harmonogram je pro nás jasný. Do konce prvního čtvrtletí mít ukončenou politickou debatu v rámci vládní koalice i debatu s opozicí tak, abychom v druhém pololetí finalizovali legislativní text, který začneme v druhém pololetí projednávat na vládní a parlamentní úrovni,“ sdělil novinářům.

Domů
Sdílet
Diskuse