Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
27. ledna 2023 14:12
Čas čtení 1:50

USA pošlou Ukrajině jeden prapor tanků Abrams

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA pošlou Ukrajině jeden prapor tanků Abrams
Zdroj: TASR/AP

Celkem 31 tanků M1 Abrams obdrží ukrajinská armáda od Spojených států. Počet odpovídá jednomu ukrajinskému praporu.

Spojené státy ve středu oznámily, že pošlou Ukrajině 31 tanků typu Abrams M1. Potvrdil to americký prezident Joe Biden. TASR převzala zprávu z agentury AP a televize Sky News. „Oznamuji, že Spojené státy pošlou Ukrajině 31 tanků Abrams, což je ekvivalent jednoho ukrajinského praporu,“ uvedl Biden.

25. ledna 2023 16:39 Čas čtení 1:46 Ukrajinská armáda opustila dlouho obléhaný Soledar Ukrajinská armáda opustila dlouho obléhaný Soledar

Prezident USA dodal, že tento krok doporučil i americký ministr obrany Lloyd Austin, jelikož „dodávka tanků pomůže Ukrajině bránit své území a dosahovat strategických cílů“. Biden konstatoval, že tanky budou sloužit k obranným účelům a nepředstavují pro Rusko „žádné ofenzivní nebezpečí“.

Podle šéfa Bílého domu jsou tanky Abrams nejvýkonnější svého druhu na světě, ale jsou rovněž stejně náročné na provoz a údržbu. USA proto ukrajinské armádě poskytnou i potřebný výcvik a vše potřebné k tomu, aby tanky dokázaly na bojišti plně fungovat. Biden však dodal, že „dodávka tanků bude vyžadovat určitý čas“. Spojené státy podle jeho slov zajistí, aby byly ukrajinské jednotky k ovládání tanků plně připraveny.


„Podpora ukrajinských kapacit bojovat proti ruské invazi, bránit svou svrchovanost a územní integritu je závazkem celého světa,“ prohlásil americký prezident. Agentura AFP dodává, že Biden ve středu mluvil i s klíčovými spojenci Kyjeva v Evropě – britským premiérem Rishim Sunakem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německým kancléřem Olafem Scholzem a italskou premiérkou Giorgií Meloni.

Německo pošle tanky Leopard, spojenci dostali k dodávkám zelenou

Německo ve středu potvrdilo, že dodá Ukrajině tanky Leopard 2 a rovněž povolilo jejich dodávky dalším zemím. Berlín podle prohlášení německé vlády dodá Ukrajině ze svých zásob 14 tanků Leopard 2. Berlín se v posledních týdnech dostal pod velký tlak spojenců, aby tyto tanky dodal Kyjevu a zároveň povolil jejich vývoz na Ukrajinu státům, které je mají ve výzbroji.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Na Německo tlačilo zejména Polsko, které dříve uvedlo, že svých 14 tanků Leopard 2 na Ukrajinu pošle, i kdyby Berlín protestoval a vývoz zakázal. Zájem poslat ukrajinským obráncům německé tanky, jež byly vyvinuty jako přímá konkurence nejmodernějších ruských tanků T–90, vyjádřili také další spojenci, zejména pobaltské státy a Finsko.

Dle analýzy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by však k úspěšnému odražení invaze bylo zapotřebí minimálně 300 tanků Leopard 2 na straně Ukrajiny.

Ukrajinci opustili Soledar

Ve středu jsme tě také upozornili na oznámení ukrajinské armády, že se sama stáhla z města Soledar na východě Ukrajiny, kde se měsíce bránila výpadům zejména žoldácké skupiny Wagnerovců na straně Ruské federace. Vojáci měli ustoupit do předem připravených pozic za městem, některé jednotky se však prý v bývalém desetitisícovém městě u Bachmutu stále nachází. 

Vojenská situace na východě Ukrajiny momentálně stagnuje. Největší pohyb je právě vidět v Doněcké oblasti u Bachmutu, kde se už měsíce vedou tuhé boje. Rusko se vehementně snaží dobýt skoro osmdesátitisícové město, přestože nemá velký strategický význam. Uvažuje se o tom, že je to kvůli propagandě. Do roku 2016 se totiž jmenovalo Artemivsk po bolševickém vůdci Fjodoru Sergejevovi zvaném Arťom.

Domů
Sdílet
Diskuse