Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
27. ledna 2023 9:50
Čas čtení 0:45

Zoo Praha smutní. Slůňátko Amalee zemřelo na sloní herpes

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zoo Praha smutní. Slůňátko Amalee zemřelo na sloní herpes
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník

Amalee se narodila 9. května 2020.

Zoologická zahrada v Praze oznámila v pátek smutnou zprávu. Nejmladší sloní samička Amalee narozená 9. května 2020 podlehla onemocnění známému jako sloní herpes. 

Od malička byla svéhlavým slůnětem

„To postihuje zejména slůňata a mívá velice rychlý průběh, který nedokáže zastavit ani okamžitá léčba. Tak tomu bohužel bylo i v případě Amalee,“uvedl ke smutné události ředitel zoo Miroslav Bobek. „Je to pro nás všechny, a nejvíce pro chovatele, zdrcující zpráva,“ doplnil. Podrobné informace zveřejní zoo až v následujících dnech. 

Amalee se v pražské zoo narodila 9. května 2020, o měsíc a půl po druhém slůněti, rovněž samičce Lakuně. I když byla mladší, od počátku byly slonice stejně velké. Od útlého věku byla podle zoologické zahrady sebevědomá a celkem svéhlavá a oproti Lakuně divočejší. Jejími rodiči byli slonice Janita, narozená v roce 2005 na Srí Lance, a slon Ankhor narozený v roce 1983 v Barmě.

Sloní herpes je jednou z nejvážnějších nemocí, která tato zvířata postihuje, způsobuje ho komplex herpes virů. Nemoc existuje již 4 miliony let a nepostihuje jen mláďata slonů chovaných v zoologických zahradách, ale i ta, která žijí ve volné přírodě. Na toto onemocnění dosud neexistuje vakcína. 

Domů
Sdílet
Diskuse