Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorován obsah společnosti HOYA Lens.
9. února 2023 10:30
Čas čtení 2:27
Sponzorovaný obsah

Sledováním televize si oči nezkazíš. Největší mýty o zraku, které si pamatuješ z dětství a možná jim věříš do teď

Sledováním televize si oči nezkazíš. Největší mýty o zraku, které si pamatuješ z dětství a možná jim věříš do teď
Zdroj: Unsplash/JC Gellidon
ZDRAVÍ OČNÍ VADY PÉČE O ZRAK VÁNOČNÍ KAMION
Uložit Uložené

Z 5 známých výroků o zraku a očích jsou 4 mýty.

„Jednou si na moje rady vzpomeneš,“ říkali nám v dětství rodiče a prarodiče. A minimálně co se týká návyků ohledně péče o oči, měli pravdu. Na jejich rady si vzpomeneme téměř pokaždé, když si čteme ve špatném světle nebo sledujeme televizi příliš zblízka. Mnoho z těchto rad, ačkoliv dobře míněných, jsou však polopravdy či úplné mýty, které se dědí z generace na generaci. Další takové jsme nasbírali ve škole či na internetu. Čti dál a zjisti, které z nich jsou pravdivé a kdy jen opakujeme léta zažité výmysly.

Jez hodně mrkve, nebudeš mít problémy s očima

Předem se omlouváme, že zklameme všechny, kteří se preventivně ládují mrkví v domnění, že je tak nemůže postihnout žádné oční onemocnění. Pravdou totiž je, že mrkev díky obsahu betakarotenu, ze kterého se tvoří vitamín A, vyživuje oční sítnici. Nemá ale žádný přímý vliv na oční vady. Podobný obsah tohoto vitamínu navíc najdeš i v mnoha dalších potravinách, jako jsou ořechy, mléčné výrobky či ryby. Tato kořenová zelenina má rozhodně mnoho přínosů a měla by být součástí zdravého jídelníčku, ale nespoléhej na to, že tě ochrání od nošení brýlí. 

mrkev, jídlo, zelenina
Zdroj: Pexels/KoolShooters

Když budeš nosit brýle, zleniví ti oči

Jeden z těchto výmyslů je, že člověk, který nosí brýle, by je měl občas odložit, aby mu oči „nezlenivěly“. Jedná se o naprostý mýtus, který může spíše ublížit, než pomoci. Odkládáním brýlí se oko netrénuje ani neodpočívá. Celá tato myšlenka je vlastně úplně naruby, protože tím, že oku chybí korekce, se více namáhá a rychleji unaví.

Nošení brýlí naopak patří k nejúčinnějším nástrojům pro léčbu zrakových vad. Zejména krátkozrakosti, kterou trpí 20 až 30 procent české populace. Když se krátkozrakost podchytí v dětství brýlemi se speciální čočkou MiYOSMART, dá se její rozvoj zpomalit, či dokonce úplně zastavit. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený HOYA Lens CZ (@hoyalenscz)

Tyto speciální brýlové čočky uvedla v roce 2018 na světový trh společnost HOYA Vision Care, která patří k lídrům v řešení krátkozrakosti u dětí. Vyvinula revoluční technologii „Defocus Incorporated Multiple Segments“, která dětem s krátkozrakostí zabezpečuje jasné vidění a zároveň pomáhá zpomalovat další rozvoj vady. Výhodou brýlových čoček je, že se jedná o neinvazivní metodu, jelikož se neaplikují přímo do oka jako kontaktní čočky nebo oční kapky. Navíc brýle mohou být trendy doplňkem, který rozzáří i obyčejný outfit. Takže proč je vlastně odkládat?

více o řešení krátkozrakosti

Nešilhej, zůstane ti to

Strašení o šilhání se podobá historce, že když budeš venku po šesté večer, přijde si pro tebe klekánice. Šilhání může vzniknout z vícero důvodů, například jako důsledek úrazu, svalovým postižením nebo jako dioptrická vada. Ale není mezi nimi to, že z legrace ukážeš kamarádům, jak dobře si vidíš na špičku nosu. Stejně jako se díky svalům v oku můžeš dívat do všech směrů a oči se ti vrátí zpět, když vědomě stočíš oči směrem k sobě, opět se dostanou do původní polohy.

šilhání, oční vady
Zdroj: Pexels/Shiny Diamond

Nedívej se na televizi zblízka, zkazí se ti oči

Možná tě to překvapí, ale ani sledování televize zblízka nevede ke vzniku očních vad, i když se toho mnoho lidí bojí. Oči se sledováním obrazovek pouze více namáhají a v důsledku únavy mohou pálit nebo se objeví bolesti hlavy. To samé platí, když pracuješ celý den na počítači. Prevencí je dostatečná vzdálenost od obrazovky, správné osvětlení a pravidelné mrkání, které předchází suchosti oka.

sledování televize
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Když se podíváš do slunce, oslepneš

Teď je načase zpozornět, protože toto je pravda. Přímý pohled do slunce může opravdu narušit sítnici a zapříčinit oslepnutí. Možná se ti někdy stalo, že ti pohled do ostrého slunce způsobil krátkodobé zatmění před očima. Delší pohled může oko poškodit nenávratně. Dostatečnou ochranu pro přímý pohled do slunce poskytují pouze speciální sluneční filtry, proto se mu raději úplně vyhni. Očima zaznamenáváš až 80 % veškerých vjemů, proto jsou jedním z nejdůležitějších orgánů, tak si je nepoškoď zbytečnou chybou.

slunce
Zdroj: Pexels/Garon Piceli
Zpět
Sdílet
Diskuse