Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. května 2023 7:00
Čas čtení 6:21
Ema Stanovská

Vše o mase: Nejzdravější tě možná překvapí. V čem je krůtí lepší než kuřecí a která část vepřového má nejméně tuku?

Vše o mase: Nejzdravější tě možná překvapí. V čem je krůtí lepší než kuřecí a která část vepřového má nejméně tuku?
Zdroj: Unsplash.com
GASTRO GASTRONOMIE ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Toto bys měl*a vědět o nejpoužívanějších částech masa.

Věděl*a jsi, že některé části vepřového masa mohou být stejně zdravé jako kuřecí prsa? A že svíčková na smetaně se ve skutečnosti nepřipravuje ze svíčkové? Pokud jsi už někdy bezradně hleděl do mrazicího boxu a přemýšlel, co vlastně uděláš s tím vepřovým karé a zda ti za to tvé tělo vůbec poděkuje, tento článek je napsán přesně pro tebe.

Přinášíme ti přehled nejčastěji využívaných částí vepřového, krůtího, hovězího a kuřecího masa. Při určování výživových hodnot jsme se řídili kalorickými tabulkami a největší celosvětově uznávanou výživovou databází Nutritionix.

mäso
Zdroj: Unsplash.com

V Refresheru ti pravidelně přinášíme zajímavosti ze světa gastronomie. Aby ti nic neuteklo, nezapomeň sledovat téma Gastronomie

Vepřové maso

Ne každé červené maso musí být „špatné“, vysoce kalorické či tučné. Vepřové maso patří mezi ty s nejvyšším obsahem tuku, ale zároveň obsahuje také velkou dávku vitamínu B12, draslíku, železa, hořčíku a zinku. Již 85 gramů libového vepřového masa ti pokryje více než třetinu denní spotřeby thiaminu, niacinu, selenu a vitamínu B6, které jsou nezbytné pro normální fungování těla, píše odbornice pro Washington Post. Maso prasat obsahuje také lahodné a zdravé části, které nejsou o nic horší než kuřecí prsa.

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

Vepřová svíčková (název je odvozen od tvaru masa, který připomíná svíčku) je nejhubenější a nejkvalitnější částí vepřů. Častěji se setkáš s hovorovým názvem panenka. Na 100 gramů obsahuje jen něco přes 5 gramů tuku a 20 gramů bílkovin. Pro srovnání: jedna vanička plnotučného tvarohu obsahuje v průměru 25 gramů bílkovin a 9,5 gramu tuku. Svíčková také obsahuje mnoho železa, fosforu, hořčíku, vápníku, draslíku a vitamínů B, C a A.

Jelikož panenka nemá moc tuku – připravuje se velmi krátce –, zkus ji například zabalit do slaniny, narychlo orestovat na pánvi a poté dát na pár minut dopéct v troubě. Po tepelné úpravě ji nech chvíli „odpočívat“, aby se v mase udržela vlhkost.

mäso
Zdroj: Unsplash.com

Vepřová plec patří mezi středně tučné (14,2 g tuku/100 g) a nejuniverzálnější části vepřového masa. Má spoustu bílkovin (21 g/100 g). Na rozdíl od panenky je toto maso ideální pro pomalé pečení. Skvěle se hodí pro přípravu trhaného vepřového – šéfkuchař Jamie Oliver radí, že nejjednodušší je zabalit tuto část masa do dvojité vrstvy alobalu (aby se v něm udržela vlhkost), vložit do trouby vyhřáté na 150 °C a péct 4 až 5 hodin nebo do té doby, než se rozplývá v ústech.

Obecně platí, že maso s nižším obsahem tuku obsahuje i více bílkovin. Nejvíce tuku má červené maso a tmavé maso z drůbeže (stehna). Nejméně kalorií mají drůbeží prsa a vepřová panenka.

Krkovička obsahuje od 10 do 15 procent tuku (25 g/100 g), patří tedy mezi nejtučnější (a nejchutnější) části vepřového masa. Ve srovnání s plecí či svíčkovou má asi o 5 gramů bílkovin méně. Jedná se o maso z horní strany zad – od šíje po přední zádovou část. Jelikož je poměrně levná a jednoduchá na přípravu, krkovička je jednou z nejpoužívanějších částí prasat. Většinou se z ní připravují řízky, opéká se na pánvi, ale také peče v celku, griluje či udí.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 130566 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • V čem je krůtí maso lepší než kuřecí a které z nich má více bílkovin.
  • Z jakého masa uděláš skvělé řízky či známý cordon bleu.
  • Které kousky hovězího, krůtího a kuřecího mají nejvíce bílkovin.
  • Které části masa můžeš při špatné tepelné úpravě snadno vysušit.
  • Která část masa se nejlépe hodí pro přípravu asijských pokrmů.
Domů
Sdílet
Diskuse