Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
9. února 2023 8:29
Čas čtení 1:17

Supermarkety Kaufland a Lidl spustí zpětný odběr PET lahví a plechovek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Supermarkety Kaufland a Lidl spustí zpětný odběr PET lahví a plechovek
Zdroj: Pixabay/Hans/voľná licencia

Dva největší obchodní řetězce v České republice, Kaufland a Lidl, spustí pilotní projekt zpětného odběru nápojových PET lahví a plechovek.

Jedná se unikátní společný projekt obou řetězců. „Chceme veřejnost upozornit na důležitost udržitelného přístupu k životnímu prostředí a zvýšit její povědomí o možnostech, jak jej dosáhnout,“vysvětluje tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl edukační záměr projektu.

Jde zatím o pilotní testovací projekt, který bude ve vybraných prodejnách spuštěn ve čtvrtek 23. února. Bude se jednat o celkem šest vybraných prodejen – tři za Kaufland, tři za Lidl. Které konkrétní prodejny to budou, bude odhaleno až v první den projektu. Zákazníci si tak budou moci systém sběru PET lahví a plechovek vyzkoušet dříve, než vstoupí v platnost. 

Zatím není stanovena výše zálohy

„Věříme, že pilotní projekt pomůže podpořit myšlenku zavedení zálohového systému v České republice a že se aktivně zapojí i naši zákazníci. Vzhledem k tomu, že v případě zavedení systému budou zákazníci primárně vracet nápojové obaly u obchodníků, je pro nás důležité, aby nastavení celého systému bylo maximálně zákaznicky přívětivé,“ dodal tiskový mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

V pilotní fázi zatím ještě není stanovena výše peněžní zálohy za plastové lahve a plechovky. Zákazníci a zákaznice dostanou slevové kupony na různé sortimentní skupiny. Obě společnosti nicméně v budoucnu plánují postupné rozšiřování projektu. 

Jak upozorňuje Česká asociace odpadového hospodářství, v 90. letech již byly PET lahve v ČR zálohovány, ale bylo od toho upuštěno. Mezi aktivní kritiky zálohování tehdy patřilo České sdružení pro obaly a životní prostředí, Svaz minerálních vod, Svaz výrobců nealkoholických nápojů, Potravinářská komora ČR a třeba i Svaz obchodu a cestovního ruchu, podle kterého by to výrazně zkomplikovalo provoz zejména malým obchodníkům.

Svaz minerálních vod a Svaz výrobců nealkoholických nápojů ovšem momentálně aktivně zavedení systému záloh podporuje. Zavedení systému záloh podporuje nápojářský průmysl jako celek.

Domů
Sdílet
Diskuse