Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
10. února 2023 16:21
Čas čtení 0:42

Rumunsko popřelo přelet ruských raket. Moldavská vláda končí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rumunsko popřelo přelet ruských raket. Moldavská vláda končí
Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Pool

Rumunsko odmítlo vyjádření Kyjeva, že by nad jeho územím přelétly ruské rakety. S válkou na Ukrajině se potýká také Moldavsko, tamější vláda v čele s premiérkou Gavrilițou podala demisi.

Rumunsko se vyjádřilo k situaci týkající se přeletu dvou ruských raket, o které jsme tě informovali v této zprávě. Země během pátečního dne popřela, že by nad jejím územím přelétly ruské rakety, píše o tom TASR prostřednictvím AFP.

Kyjev již dříve oznámil, že rakety měly proniknout i do vzdušného prostoru Moldavska, odkud následně směřovaly na Ukrajinu. Podle slov rumunského ministerstva obrany sice vypálení z ruské lodi zaznamenali, avšak objekty nenarušily vzdušný prostor země.

10. února 2023 11:48 Čas čtení 0:41 Vzdušným prostorem NATO proletěly dvě ruské rakety Vzdušným prostorem NATO proletěly dvě ruské rakety

V Moldavsku se oproti tomu nejméně jedna raketa dostala nad území státu, uvedl The Guardian. Ministerstvo obrany si v souvislosti s incidentem předvolalo ruského velvyslance.

Moldavská vláda podává demisi

Země se však potýká s dalšími problémy. Moldavská premiérka Natalia Gavrilița podává společně s vládou demisi. Kabinet končí po osmnácti měsících, zveřejnila TASR díky AP a Reuters. Gavrilița zmínila, že nikdo nepočítal s krizemi, kterým budou muset kvůli válce na Ukrajině čelit.

Stát trápí rostoucí inflace i energetická krize. Od února 2022 se potýká s přílivem uprchlíků a výpadky elektřiny. Volodomyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, varoval, že se Rusko dle jeho informací chystá ovládnout Moldavsko.

Domů
Sdílet
Diskuse