Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
11. února 2023 v 10:09
Čas čtení 0:50

Spotřeba antibiotik je letos téměř o polovinu vyšší. Trh s léky se má zlepšit koncem února

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Spotřeba antibiotik je letos téměř o polovinu vyšší. Trh s léky se má zlepšit koncem února
Zdroj: Česká lékárnická komora

České lékárny čelí nedostatku penicilinových antibiotik. Dodávky léčiv by měla do budoucna řešit změna zákona.

Spotřeba antibiotik letos meziročně vzrostla. Tabletová antibiotika stoupla o 300 000 balení, tedy o 47 procent. U sirupů se zájem zvýšil o 136 procent, celkově v celé skupině antibiotik tedy o 54 procent. Zvýšená spotřeba ovlivnila i jejich nízkou dostupnost v posledních týdnech, situace by se ale měla brzy zlepšit. Informovala o tom ČTK s odkazem na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Situace na trhu s léky není jednoduchá, ale podle Válka by se měla stabilizovat na konci února. Antibiotika v tabletách už jsou podle něj dostupná, dál chybí suspenze. V příštím týdnu by podle něj mohly být dříve dodané i dětské penicilinové sirupy, které pokryjí spotřebu na deset týdnů. Ve všech kategoriích léků ale budou vždy některé léky dostupné.

Ministerstvo řeší změnu zákona 

Výpadek léčivých přípravků s obsahem penicilinu zasáhl celé Česko. Problém začíná už u jejich výroby a distribuce, neméně důležitým důvodem je ale i jejich nadměrná spotřeba. Češky a Češi totiž po antibiotikách sahají častěji, než je vůbec nutné. V Refresheru jsme tě o tom informovali v samostatném článku.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Ministerstvo chce dlouhodobě problémy s dodávkami léčiv řešit změnou zákona. Novela uloží výrobcům povinnost držet měsíční až dvouměsíční zásobu všech léků. Pokud vše proběhne hladce, platit by mohla začít už letos v červenci, nejpozději však od začátku příštího roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse