Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
11. února 2023 v 13:22
Čas čtení 1:29

Zemětřesení v Turecku: Mrtvé už nemají kam pohřbívat a přeživší ohrožují mrazy. Turecká vláda čelí kritice

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemětřesení v Turecku: Mrtvé už nemají kam pohřbívat a přeživší ohrožují mrazy. Turecká vláda čelí kritice
Zdroj: TASR/AP

Podle úřadů a zdravotníků zemřelo v Turecku 20 318 lidí a v Sýrii 3 553 lidí. Potvrzený celkový počet obětí tak stoupl na 23 871.

Záchranáři pokračují i v sobotu v prohledávání trosek po zemětřesení, které postihlo Turecko a Sýrii v pondělí 6. února. Počet obětí se blíží 24 tisícům a šance k nalezení živých lidí klesají. Situaci milionů lidí v oblasti zhoršují zimní mrazy. V zemi už také nemají kam pohřbívat další mrtvé, informuje The Guardian a BBC.

Ostrá kritika za nedostatečnou pomoc

Turecká vláda čelí kritice za řešení následků katastrofy. Lidi, kteří nezemřeli kvůli zemětřesení, nechali zemřít v mrazu, říkají obyvatelé. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek poprvé připustil, že jeho vláda nebyla schopna pomoci „tak rychle, jak jsme si přáli“. To může ovlivnit i nadcházející předvolební kampaň.

Úřady uvádějí, že při zemětřesení bylo zničeno nebo vážně poškozeno 12 141 budov. Podle odhadů OSN se v Turecku ocitlo bez přístřeší nejméně 590 tisíc lidí a v Sýrii 284 tisíc lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc. Světový potravinový program OSN na poskytnutí potravinových přídělů pro ně požádal o 77 milionů dolarů.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Dalším problémem jsou rychle se plnící hřbitovy, v Turecku brzy nezůstanou místa, kam by se mohla těla pohřbívat, píše Guardian v reportáži z místa zemětřesení.

Mrtvoly se hromadí na ulicích, kde čekají, až je identifikují blízcí a vystaví se doklady o úmrtí. Podle místního imáma ve městě Nurdağı mohlo zemřít až 40 % obyvatel. Říká, že už ztratil přehled a přestal oběti počítat, neboť jich je velmi mnoho.

Rozšířili hřbitov, ale mnohá těla jsou stále v troskách budov. Pomáhají jim dobrovolníci a záchranáři, mnohá těla jsou v tak zdevastovaném stavu, že příbuzní musí identifikovat zesnulé například jen podle laku na nehtech či končetiny.

turecko, zemetrasenie
Zdroj: TASR/AP

Humanitární pomoc se zatím nedostala všude, kde je potřebná

OSN v pátek vyzvala znepřátelené strany v postižené oblasti, aby umožnily přístup humanitární pomoci. Zakázaná Strana kurdských pracujících, kterou Ankara a její západní spojenci považují za teroristickou skupinu, oznámila dočasné zastavení bojů.

V severozápadní Sýrii ovládané povstalci jsou asi čtyři miliony lidí odkázány na humanitární pomoc, ale za tři týdny tam nepřišla žádná pomoc z oblastí kontrolovaných vládou. Pouze dva pomocné konvoje překročily tento týden hranici z Turecka.

24. dubna 2024 v 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Zemětřesení s magnitudou 7,8 zasáhlo jihovýchod Turecka poblíž turecko-syrských hranic v pondělí nad ránem, kdy lidé ještě spali. Krátce po něm následovaly další silné otřesy země. Jedná se o nejhorší zemětřesení za posledních více než deset let.

Domů
Sdílet
Diskuse