Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
11. února 2023 13:22
Čas čtení 1:29

Zemětřesení v Turecku: Mrtvé už nemají kam pohřbívat a přeživší ohrožují mrazy. Turecká vláda čelí kritice

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemětřesení v Turecku: Mrtvé už nemají kam pohřbívat a přeživší ohrožují mrazy. Turecká vláda čelí kritice
Zdroj: TASR/AP

Podle úřadů a zdravotníků zemřelo v Turecku 20 318 lidí a v Sýrii 3 553 lidí. Potvrzený celkový počet obětí tak stoupl na 23 871.

Záchranáři pokračují i v sobotu v prohledávání trosek po zemětřesení, které postihlo Turecko a Sýrii v pondělí 6. února. Počet obětí se blíží 24 tisícům a šance k nalezení živých lidí klesají. Situaci milionů lidí v oblasti zhoršují zimní mrazy. V zemi už také nemají kam pohřbívat další mrtvé, informuje The Guardian a BBC.

Ostrá kritika za nedostatečnou pomoc

Turecká vláda čelí kritice za řešení následků katastrofy. Lidi, kteří nezemřeli kvůli zemětřesení, nechali zemřít v mrazu, říkají obyvatelé. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek poprvé připustil, že jeho vláda nebyla schopna pomoci „tak rychle, jak jsme si přáli“. To může ovlivnit i nadcházející předvolební kampaň.

Úřady uvádějí, že při zemětřesení bylo zničeno nebo vážně poškozeno 12 141 budov. Podle odhadů OSN se v Turecku ocitlo bez přístřeší nejméně 590 tisíc lidí a v Sýrii 284 tisíc lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc. Světový potravinový program OSN na poskytnutí potravinových přídělů pro ně požádal o 77 milionů dolarů.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Dalším problémem jsou rychle se plnící hřbitovy, v Turecku brzy nezůstanou místa, kam by se mohla těla pohřbívat, píše Guardian v reportáži z místa zemětřesení.

Mrtvoly se hromadí na ulicích, kde čekají, až je identifikují blízcí a vystaví se doklady o úmrtí. Podle místního imáma ve městě Nurdağı mohlo zemřít až 40 % obyvatel. Říká, že už ztratil přehled a přestal oběti počítat, neboť jich je velmi mnoho.

Rozšířili hřbitov, ale mnohá těla jsou stále v troskách budov. Pomáhají jim dobrovolníci a záchranáři, mnohá těla jsou v tak zdevastovaném stavu, že příbuzní musí identifikovat zesnulé například jen podle laku na nehtech či končetiny.

turecko, zemetrasenie
Zdroj: TASR/AP

Humanitární pomoc se zatím nedostala všude, kde je potřebná

OSN v pátek vyzvala znepřátelené strany v postižené oblasti, aby umožnily přístup humanitární pomoci. Zakázaná Strana kurdských pracujících, kterou Ankara a její západní spojenci považují za teroristickou skupinu, oznámila dočasné zastavení bojů.

V severozápadní Sýrii ovládané povstalci jsou asi čtyři miliony lidí odkázány na humanitární pomoc, ale za tři týdny tam nepřišla žádná pomoc z oblastí kontrolovaných vládou. Pouze dva pomocné konvoje překročily tento týden hranici z Turecka.

18. února 2024 13:00 Čas čtení 3:18 „Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá „Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá

Zemětřesení s magnitudou 7,8 zasáhlo jihovýchod Turecka poblíž turecko-syrských hranic v pondělí nad ránem, kdy lidé ještě spali. Krátce po něm následovaly další silné otřesy země. Jedná se o nejhorší zemětřesení za posledních více než deset let.

Domů
Sdílet
Diskuse