Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
16. února 2023 14:57
Čas čtení 1:08

Nominace na ceny Anděl ovládl Miro Žbirka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nominace na ceny Anděl ovládl Miro Žbirka
Zdroj: Ceny Anděl/Zbyněk Surovec

Nejvíce nominací na letošní ceny Anděl získal Miro Žbirka, který o sošku soutěží ve čtyřech kategoriích. Kromě něj má největší šanci 7krát3 a Vypsaná fixa. Podívej se, jestli byl nominován i tvůj favorit.

Největší počet nominací na letošní ceny České hudební akademie Anděl získal zesnulý slovenský zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Se svým albem Posledné věci soutěží v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. Takzvaný Meky zemřel v listopadu 2021 ve věku 69 let. 

V druhém kole „celkově hlasovalo přes 440 akademiků, odborníků napříč hudební branží“, uvádí Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která ceny vyhlašuje. Kdo ocenění v celkem patnácti „andělských kategoriích“ nakonec získá, bude rozhodnuto třetím kolem hlasování České hudební akademie, které začíná dneškem.

Kromě Mekyho mají šanci i 7krát3 a Vypsaná fixa

Nejsledovanější je kategorie Album, kde má kromě Mira Žbirky šanci uspět zpěvák 7krát3 a jeho deska II a kapela Vypsaná fixa a její Kusy Radosti. Oba interpreti se mohou stát držiteli hned tří andělských sošek. Akademii oslovila také zpěvačka Pam Rabbit se svojí prvotinou Mom, I'm Lost, díky které si Anděla může odnést za Sólovou interpretku a Objev. V kategorii Objev je nominován i populární rapper Calin. „Co se týče nominací, je znát, že to dělají lidé, kteří jsou v oboru, takže tam poměrně hodně chybí takoví ti mediálně nejvíce známí interpreti,“ řekl ČTK člen rady ČHA a hudební publicista Josef Vlček. Na kompletní seznam laureátů se můžete podívat zde.

Ceny Anděl 2022.
Ceny Anděl 2022. Zdroj: Luff Production s.r.o./Česká hudební akademie

Ceremoniál, během kterého se českým a slovenským interpretům rozdělí celkem patnáct ikonických sošek Andělů, se uskuteční v sobotu 15. dubna v prostorách Výstaviště Praha. Součástí slavnostního předávání budou tradičně i hudební vystoupení. První jména, která budou součástí ceremonie, budou známá v polovině března, informuje producentka Lucka Hájková. Večerem provede herec Kryštof Bartoš, přímý přenos 32. ročníku odvysílá Česká televize.

Domů
Sdílet
Diskuse