Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ema Stanovská
16. února 2023 v 19:05
Čas čtení 1:41

Nová mužská antikoncepce znehybňuje spermie a má 100% účinnost, ukázal výzkum na myších

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Nová mužská antikoncepce znehybňuje spermie a má 100% účinnost, ukázal výzkum na myších
Zdroj: Flickr/Zappys Technology/volně k užití

Mužská antikoncepce působí rychle, dočasně a je účinná již při první dávce. Pokud bude účinná i u lidí, muži ji budou moci užívat jen tehdy a tak často, jak to budou potřebovat. O své plodnosti by tedy mohli rozhodovat každý den.

Mužská antikoncepční pilulka by brzy mohla být realitou. Nový výzkum na myších, který financoval americký Národní institut zdraví, přinesl velmi slibné výsledky. Antikoncepce účinkovala na 100 procent, a to až tři hodiny, přičemž plodnost se naplno vrátila o 24 hodin později, píše BBC. Žádný z předchozích výzkumů nebyl tak úspěšný.

Vědci ve studii zveřejněné v prestižním časopise Nature uvádějí, že jednorázová dávka léku s názvem TDI-11861 znehybnila spermie před pářením, během něj a po něm. Po 24 hodinách účinek úplně vyprchal a další dávka spermií už „plavala“ normálně. Slibnou zprávou je, že v laboratoři již udělali několik testů i na lidských spermiích a funguje to přesně stejně.

„Jde o revoluci v oblasti mužské antikoncepce,“ říká autor studie Jochen Buck z Cornell University v New Yorku, kterého cituje portál Newscientist. „Většina ostatních potenciálních mužských antikoncepčních prostředků v klinickém vývoji je účinná až po 8 až 12 týdnech.“

Žádné vedlejší účinky

Předchozí výzkum ukázal, že spermie potřebují k pohybu protein zvaný rozpustná adenylylcykláza (sAC). Muži, kteří nemohou produkovat sAC kvůli vzácným genetickým mutacím, jsou neplodní. Buck a jeho kolegové tedy zhodnotili, zda by se přípravek inhibující sAC mohl použít jako mužská antikoncepce. Pokud jsou spermie nepohyblivé, nemohou cestovat vaginálním traktem, aby oplodnily vajíčko.

Výhodou této mužské antikoncepce je, že na rozdíl od té ženské neobsahuje žádné hormony. To znamená, že nezpůsobí snížení hladiny testosteronu, a tedy ani žádné vedlejší účinky. Ve výzkumu neměla droga viditelné vedlejší účinky, dokonce ani když myši dostávaly trojnásobek standardní dávky nepřetržitě po dobu 42 dnů.

O své plodnosti rozhodnou každý den

Pokud bude nakonec lék fungovat i u lidí, muži ho budou moci užívat jen tehdy a tak často, jak to budou potřebovat. O své plodnosti by tedy mohli rozhodovat každý den. Odborníci však varují, že tato forma ochrany nechrání před pohlavně přenosnými infekcemi – stále by proto bylo třeba používat kondomy.

Podle Allana Paceyho, profesora andrologie na Sheffieldské univerzitě, je účinná orální mužská antikoncepce „naléhavě potřebná“. Přestože se v průběhu let testovalo mnoho různých přístupů, žádný z nich se zatím nedostal na trh.

„Vyřazení klíčového enzymu ve spermiích, který je rozhodující pro pohyb spermií, je zcela nová myšlenka. Skutečnost, že bychom ho mohli vyřazovat a vracet tak rychle, je opravdu velmi vzrušující,“ říká Pacey. „Pokud se pokusy na myších podaří zopakovat na lidech se stejným stupněm účinnosti, jde o metodu, kterou jsme tak dlouho hledali.“

Buck a jeho kolegové plánují lék zlepšit tak, aby před testováním na lidech vydržel déle. Pokud vše půjde dobře, doufají, že klinické zkoušky začnou do roku 2025. Nejdříve mají vědci v plánu vyzkoušet pilulku na králících.

Domů
Sdílet
Diskuse