Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
18. února 2023 13:24
Čas čtení 1:15

ČHMÚ varuje: V Česku hrozí silný vítr i povodňové aktivity. Kde platí výstraha?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje: V Česku hrozí silný vítr i povodňové aktivity. Kde platí výstraha?
Zdroj: FOTO TASR - Štefan Puškáš

Na některých místech v České republice byla vyhlášena povodňová bdělost v rámci nízkého stupně nebezpečí, informuje ČHMÚ. Varování před silným větrem bylo na některých místech prodlouženo do neděle.

Silný vítr doprovodí i rozbouřené vodní toky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upravil a rozšířil varování před přírodními jevy, které o víkendu zasáhnou území České republiky. Prakticky celá země se bude muset mít na pozoru před větrem, kterému unikne prakticky pouze Zlínský kraj. Vsetínsku, podobně jako několika dalším okresům, se nevyhnou rozbouřené vody.

17. února 2023 16:19 Čas čtení 0:37 Silný vítr způsobil nehodu vlaku. V sobotu bude foukat ještě silněji, podívej se, kde platí výstraha Silný vítr způsobil nehodu vlaku. V sobotu bude foukat ještě silněji, podívej se, kde platí výstraha

O tom, že silný vítr zasáhne Česko, jsme tě informovali tento týden. Vítr dokonce zapříčinil páteční srážku osobního vlaku se stromem, který spadl na trať. Riziko nízkého stupně nebezpečí před větrem, které vyhlásil ČHMÚ, se v sobotu rozšířilo i na neděli až do 16:00. Nárazy ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém kraji a na Vysočině dosáhnou rychlosti od 15 až do 25 m/s (55 až 90 km/h).

Pozor na řeky

Problematičtější situace nicméně nastane v sobotu odpoledne v Pardubickém kraji (Polička) a právě na Vysočině (Bystřice nad Pernštejnem, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou), kde meteorologové předpovídají zvýšenou aktivitu v řekách. 

„Očekávají se vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Existuje možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě,“ uvedli odborníci, podle nichž se vyplatí sledovat vývoj situace. Meteorologové taktéž vybízí vyvarovat se koupání, plavání, jízdě na lodi či jakémukoliv jinému pohybu v korytě tamních toků až do nedělních 18:00.

Podobná situace nastane v říčních profilech těchto krajů od soboty večer a potrvá taktéž do nedělního odpoledne: Jihočeský kraj (Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Vimperk), Plzeňský kraj (Sušice), Liberecký kraj (Jilemnice, Semily, Tanvald, Železný Brod), Královéhradecký kraj (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubický kraj (Králíky, Lanškroun, Žamberk), Olomoucký kraj (Šumperk, Zábřeh) a Zlínský kraj (Vsetín).

Domů
Sdílet
Diskuse