Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vojtěch Vanda
19. února 2023 v 17:09
Čas čtení 1:13

Špatná zpráva pro řidiče: Dálniční známky zdraží, prý je to nezbytné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Špatná zpráva pro řidiče: Dálniční známky zdraží, prý je to nezbytné
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Podle ministra dopravy Martina Kupky je zdražení nutné kvůli investicím do dálniční infrastruktury.

Ministerstvo dopravy nepotěší řidiče. Dle hlavy rezortu Martina Kupky (ODS) se budou zdražovat dálniční známky. Uvedl to v pořadu Partie na CNN Prima NEWS. Jedná se údajně o nutnou záležitost, která je nezbytná pro další investice. O kolik peněz se známky zdraží, nicméně neuvedl. V pořadu taktéž potvrdil, že se chystá projekt jednodenních známek.

13. ledna 2023 v 12:10 Čas čtení 1:09 Dálniční známka 2023: Podívej se, kolik stojí a jak ji snadno zakoupit Dálniční známka 2023: Podívej se, kolik stojí a jak ji snadno zakoupit

Kupka uvedl, že cena dálničních známek se neměnila posledních deset let. „Debatovalo se o tom loni a také jsme chystali možnost, jak jít po rakouském modelu, který váže cenu známek k inflaci. Rostou náklady na údržbu či investice do dopravní infrastruktury,“ řekl Kupka v Partii. Jejich zdražení je prý nezbytné. Jako důvod uvedl rozšiřující se dálniční síť, která si také žádá údržbu, jež něco stojí.

Kdyby se cena nezvýšila, začaly by se výběry údajně snižovat. Dle Kupky by to bylo neakceptovatelné. Nynější cena známek, jak stojí na portálu edalnice.cz, je 1 500 korun za celoroční, 440 korun za třicetidenní a 310 korun za desetidenní.

Jednodenní známka bude, neví se ale kdy ani za kolik

Tématem byly také jednodenní dálniční známky. Legislativa Evropské unie, jak jsme tě informovali, nyní nejenže umožňuje existenci jednodenní elektronické dálniční známky, ale přímo ji nařizuje. S největší pravděpodobností by se měly objevit na začátku roku 2024, jelikož se o nich rozhodlo loni. Tyto známky budou mít cenové stropy, které mohou být stanoveny pro osobní automobily

Doplnění jednodenní známky v Česku je jistě velmi reálné. Kolik bude stát a kdy bude v prodeji, nicméně není jasné a ani ministr dopravy nic nenaznačil. Očekává se však, že by se měla objevit v roce 2026.

Revoluce dálničních známek v Česku je v pohybu již dva roky. Roční známku lze koupit i jindy než do konce ledna, přičemž její platnost trvá od zakoupení a vyprší sekundu před dovršením roku. Díky digitalizaci systému se také nakupuje on-line. Jak na to, jsme ti přinesli v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse