Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
21. února 2023 19:36
Čas čtení 0:42

Klimatické změny jsou největší hrozbou pro Čínu. Nachází se tam 16 ze 20 nejrizikovějších oblastí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Klimatické změny jsou největší hrozbou pro Čínu. Nachází se tam 16 ze 20 nejrizikovějších oblastí
Zdroj: Unsplash/Matt Palmer/na voľné použitie

Provincie Jiangsu, která leží na východním pobřeží Číny, je nejzranitelnější oblastí planety v návaznosti na klimatickou změnu. V nové analýze to zveřejnil mezinárodní institut XDI, který se zabývá hodnocením klimatických hrozeb.

První čtyři příčky v žebříčku nejrizikovějších oblastí obsadily čínské provincie. Celkem se v Číně nachází 16 ze 20 regionů, které institut XDI označil za nejvíce problematické. Analýzu zveřejnil v pondělí na svých webových stránkách

„Už teď pociťujeme výrazné dopady extrémního počasí na celém světě. Do budoucna budou problémy jen narůstat,“ uvedl pro Al Jazeeru výkonný ředitel XDI Rohan Hamden.

Podle analýzy jsou druhým nejproblematičtějším místem světa Spojené státy, především státy Florida, Kalifornie a Texas. Mezi další ohrožené regiony patří Indie, argentinské Buenos Aires, vietnamská metropole Ho Či Minovo Město a indonéská Jakarta. 

V Česku je nejohroženější Středočeský kraj

Analýza institutu XDI zahrnovala i Českou republiku. Ta si oproti jiným oblastem vede poměrně dobře, mimo jiné i díky své vzdálenosti od moře. Jediným problematickým místem je Středočeský kraj. Ten se umístil na 800. místě na světě z celkových 2600 zkoumaných regionů.

Domů
Sdílet
Diskuse