Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
7. května 2023 v 15:00
Čas čtení 4:17
Jana Chovancová

9 zajímavostí o Singapuru: Pokud do země propašuješ tuto obyčejnou pochutinu, hrozí ti milionová pokuta i vězení

9 zajímavostí o Singapuru: Pokud do země propašuješ tuto obyčejnou pochutinu, hrozí ti milionová pokuta i vězení
Zdroj: Unsplash/Mike Enerio
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Co všechno (ne)víš o Singapuru? Zážitek z této země, která je vlastně městem, začíná už na letišti. Přečti si ty největší zajímavosti.

Obrovské město a stát v jednom. Singapur se rozprostírá na nevelkém území, jeho plocha tvoří jen něco přes 700 čtverečních kilometrů. Přesto je domovem pro více než 5 milionů obyvatel, což je číslo srovnatelné se Slovenskem. Svou velikostí by se ale do země našich sousedů vešel více než 65krát.

Singapur je plný kontrastů. Ke klimatu tropického deštného pralesa, neustále vysokým teplotám a té nejzelenější přírodě na každém kroku jsou dokonalým protipólem moderní výškové budovy a bouřlivý noční život. Tento městský stát toho však nabízí mnohem víc, a pokud tě zajímá například to, proč bys tam neměl vyplivnout žvýkačku a proč tě koupě auta vyjde extrémně draho, čti dál.

FAKT č. 1: V Singapuru byla založena Světová organizace toalet

Světová organizace čeho? Toalet? Ano, přesně tak. V roce 2001 vydal Singapur návrh prohlásit 19. listopad za Světový den záchodů. Tuto myšlenku podpořilo 122 zemí, díky čemuž později vznikla Světová organizace toalet. Pokud ti to ale přijde vtipné, věz, že to není žádná legrace. Organizace slouží k tomu, aby řešila světovou hygienickou krizi tím, že zemím poskytne čisté a bezpečné toalety pro všechny. 

FAKT č. 2: Singapurci a Singapurky mluví dialektem složeným ze čtyř jazyků

Kromě toho, že se v Singapuru domluvíš anglicky, čínsky, malajsky a tamilsky, se domácí domluví i vlastním dialektem, který nazývají singlish. Název vznikl spojením slov Singapur a english, což ve výsledku tvoří singapurskou angličtinu. Jedním z mnoha rysů, kterými se jazyk vyznačuje, je přípona „lah“ na konci některých anglických slov.

singapur
Zdroj: Unsplash/Hu Chen

FAKT č. 3: V Singapuru se sice nemění roční období, časových pásem ale městský stát vystřídal hned několik

Kdysi Singapurci střídali zimní a letní čas, podobně jako to máme ve zvyku my. Sice u nich posouvání času odzvonilo, ale zřejmě se jim líbilo měnit časová pásma, ve kterých se země nacházela.

Doporučeno
Cesta k Jadranu za 2 hodiny? Plán na megaprojekt, který by Čechy přiblížil k moři, vznikl už za Masaryka Cesta k Jadranu za 2 hodiny? Plán na megaprojekt, který by Čechy přiblížil k moři, vznikl už za Masaryka 27. září 2024 v 7:00

Singapur měl v letech 1905 až 1932 sedmihodinový náskok před greenwichským časem. Později, mezi lety 1933 až 1941, posunuli obyvatelé čas o 20 minut dopředu a v letech 1941 až 1942 o dalších 10. Během japonské okupace za druhé světové války se opět posunul čas o hodinu a půl dopředu, aby se Singapur sladil s Japonskem.

Po skončení války se vrátil čas na předchozí a nakonec byl v roce 1982 synchronizován s malajským.

singapur, letisko, vodopad
Zdroj: Unsplash/shawnanggg

FAKT č. 4: Nachází se zde druhé nejlepší letiště na světě

Přestože si letiště Changi v Singapuru oproti loňskému roku pohoršilo o jednu příčku, stále ti toho nabízí nepočítaně. Při jeho návštěvě si nebudeš ani myslet, že se vůbec nacházíš na letišti, možná právě proto se stalo samostatnou oblíbenou turistickou destinací. Turisté ho navštěvují nejen tehdy, když mají naplánovaný odlet nebo přílet, ale také v běžných dnech. Proč?

Zřejmě to bude jedinečnou architekturou a vnitřním zařízením. Nacházejí se zde lesy, obrovský vnitřní vodopád, rozlehlý park či motýlí zahrada. Toto vše je ukryto pod masivní skleněnou kupolí. Aby toho nebylo málo, najdeš zde i 24hodinové bezplatné kino, střešní bazén či vířivku s výhledem na vzletové a přistávací dráhy.

auto, singapur
Zdroj: Unsplash/Goh Rhy Yan

FAKT č. 5: Pokud chceš v Singapuru vlastnit auto, musíš si pořádně připlatit

Ještě štěstí, že je zde každý milionářem. Ale vážně. Už v úvodu jsme zmiňovali, že se přibližně stejný počet obyvatel, jako má Slovensko, rozprostírá na 65násobně menší ploše. To znamená, že je zde velká hustota lidí, což vedlo k omezení vlastnictví soukromého auta. Země tak chce eliminovat zácpy a znečištění. Auta v Singapuru proto stojí v průměru 2krát více než v jiných zemích. 

FAKT č. 6: Vznikla zde první noční zoologická zahrada

Poprvé se její brány otevřely v roce 1994 a v současnosti v ní mohou návštěvníci z celého světa pozorovat více než 900 nočních živočichů v jejich přirozeném prostředí. Zoo se nachází v deštném pralese a vidět zde můžeš například leopardy, jak si v noci hledají potravu, majestátní lvy, kteří si vychutnávají večeři, či menší savce jako veverky či netopýry. Po zoologické zahradě tě převeze tramvaj, ale můžeš z ní i vystoupit a projít se po čtyřech pěších trasách. V první řadě ale nesmíš mít strach ze tmy, neboť jak se říká, kdo se bojí, nesmí jít do deštného pralesa. 

FAKT č. 7: V Singapuru jsou zakázány žvýkačky i žvýkací tabák

Na seznamu věcí, které si do země nesmíš přivézt, jsou kromě zapalovače ve tvaru pistole i žvýkačky a žvýkací tabák. Výjimkou jsou jedině žvýkačky používané pro jisté léčebné procedury. Zákaz žvýkaček je v zemi na ochranu před případnými škodami, které mohou způsobit na veřejném majetku.

Doporučeno
Kde můžeš v Česku stanovat a za co ti hrozí pokuta až 5 tisíc korun? Tady je přehled Kde můžeš v Česku stanovat a za co ti hrozí pokuta až 5 tisíc korun? Tady je přehled 27. srpna 2024 v 11:00

Problém představují i ​​při udržování čistoty na veřejných prostranstvích. Kromě estetických problémů jsou zde i zdravotní aspekty, jelikož spolknutá žvýkačka může způsobit trávicí problémy. Zákaz žvýkaček zde platí od roku 1992.

Pokud by ses snažil žvýkačky do Singapuru propašovat, dostaneš pokutu až 1,6 milionu korun a hrozí ti dva roky vězení. Pokud tě přichytí při žvýkání žvýkačky, můžeš dostat pokutu přes 16 000 korun.

singapur
Zdroj: Unsplash/Winel Sutanto

FAKT č. 8: V Singapuru nejsou drahá jen auta, ale i běžné potraviny či nájem

Průměrné měsíční výdaje čtyřčlenné rodiny v Singapuru bez nájmu činí téměř 100 000 korun. U jedné osoby je to více než 20 000 měsíčně. V procentech je tento městský stát v průměru o 69,8 procenta dražší než Bratislava, přičemž nájem je dražší v průměru o 371,6 procenta.

Podle stránky Numbeo si zde připlatíš i za běžné potraviny v obchodě. Například za mléko a rýži zaplatíš téměř 100 korun a za kilo hovězího masa téměř 700. Balení 20 cigaret tě vyjde na něco přes 330 korun. Zdá se, že v Singapuru se ti tedy vyplatí více kouřit než jíst.

I ceny nájmů se v Singapuru pohybují mezi sedmdesáti až sto osmdesáti tisíci. Například za jednopokojový byt mimo centrum zaplatíš v průměru jen o trošku více než 70 000 Kč. Za jednopokojový byt v centru se už ale přiblížíš hranici 100 000 korun. Třípokojový byt v centru města tě vyjde na téměř dvakrát tolik, přičemž na okraji města je to v okolí 120 000 Kč.

Při vysokých cenách je ale třeba brát v úvahu i to, že Singapurci mají vyšší výplaty. V průměru měsíčně vydělají v přepočtu přibližně 150 000 korun.

FAKT č. 9: Najíst se jdi do samoobslužné jídelny

Singapur je multikulturní město, což předpovídá bohatou směsici náboženství a zvyků, ale také pestrou kuchyni. Pokud se v Singapuru ocitneš, zapomeň na klasické restaurace, to nejlepší jídlo najdeš na obyčejných tržnicích. Najdeš je po celém městě, ale nejlepší jsou samozřejmě v centru. Tou nejznámější je Newton Food Center, které si možná pamatuješ z americké komedie Crazy Rich Asians. Ve foodcourtech najdeš směs čínské a thajské kuchyně, ale také pestrý výběr světových jídel.

Domů
Sdílet
Diskuse