Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
25. února 2023 17:37
Čas čtení 0:45

Rusové přestali dodávat ropu do Polska

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové přestali dodávat ropu do Polska
Zdroj: TASR/AP

Dovoz ruské ropy ropovodem Družba má výjimku ze sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu.

Polská petrochemická společnost PKN Orlen v sobotu oznámila, že přestala dostávat ruskou ropu přes ropovod Družba. Zdůraznila, že zákazníky to neovlivní, neboť dosud jí zajišťoval jen deset procent potřeb této suroviny. Informují o tom agentura TASR a deník The Guardian.

„Ruská strana zastavila dodávky prostřednictvím ropovodu Družba do Polska,“ uvedla polská firma ve stanovisku pro AFP s tím, že veškeré dodávky ropy nyní bude dostávat po moři.

25. února 2023 16:35 Čas čtení 0:54 Íránští představitelé vyhrožují Trumpovi zabitím, mluví o pomstě za atentát na generála Íránští představitelé vyhrožují Trumpovi zabitím, mluví o pomstě za atentát na generála

Ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek na Twitteru v sobotu napsal, že jeho společnost je na zastavení dodávek z Ruska připravena. „Z Ruska přicházelo jen deset procent ropy a my ji nahradíme ropou z jiných zdrojů,“ doplnil.

Polsko loni deklarovalo „radikální plán“ na zastavení veškerého dovozu ruské ropy do konce roku 2022. Státní tajemník ministerstva státního majetku Maciej Malecki však parlament informoval o stále platné smlouvě s ruskou firmou Tatnefť. V případě vypovězení tohoto kontraktu by podle něj musela Varšava platit kompenzační poplatky.

Dovoz ruské ropy ropovodem Družba má výjimku ze sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu. Severní větev tohoto ropovodu vede přes Bělorusko do Polska a Německa, jižní větev přes Ukrajinu na Slovensko, do Česka a Maďarska.

Domů
Sdílet
Diskuse