Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
26. února 2023 17:00
Čas čtení 0:50

Za péči o své zdraví lázeňské pobyty zdarma? Válek chce motivovat občany k řádné prevenci nemocí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za péči o své zdraví lázeňské pobyty zdarma? Válek chce motivovat občany k řádné prevenci nemocí
Zdroj: Unsplash/CRYSTALWEED cannabis/volně k užití

Ministr zdravotnictví dnes oznámil, že plánuje bonifikovat ty, kteří se starají o své zdraví. Dostat by mohli například lázeňské pobyty zdarma. Vyvrátil naopak vyšší pojistné pro ty, kteří na řádné prohlídky nechodí.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v dnešní Partii na CNN Prima News řekl, že chce motivovat občany k řádné prevenci nemocí pomocí různých výhod. „Chystá se bonifikace pro ty, kteří se starají o své zdraví,“ řekl. 

Podle něj je třeba zavést výhody. „Bonus je poděkováním občanovi za to, že se účastní prevence a screeningových programů. Zájem občanů zatím není dostatečný. Navýšili jsme fondy prevence na trojnásobek,“ pronesl. Jako jednu z možných výhod zmínil například lázeňské pobyty zdarma.

26. února 2023 16:13 Čas čtení 1:15 Vláda navrhuje nižší valorizaci penzí, opozice plánuje „peklo“ Vláda navrhuje nižší valorizaci penzí, opozice plánuje „peklo“

Vícestupňové pojištění je nesmysl, řekl Válek

Válek zároveň vyloučil, že by se chystala vyšší sazba pojistného pro ty, kteří se o své zdraví nestarají nebo se chovají rizikově. „V resortu financí se řeší různé nápady. Tento návrh je ale nesmysl a ani technicky by nebyl proveditelný. Stejný model zkoušeli jinde a skončilo to fiaskem,“ dodal. O tomto návrhu informoval poradce ministra financí Martin Šamaj.

Návrh by počítal se zavedením několikastupňového systému pojistného, ve kterém by bylo několik kategorií. Někteří lidé by tak platili více a někteří méně. Vláda tak čelí kritice za to, že „vypouští balonky“ možných opatření, aniž by je řádně komunikovala. Proti tomu se ministr ohradil a řekl, že dané téma zatím ve Sněmovně neprojednávali. 

Cílem navrhovaného opatření je podle Válka prodloužení věku dožití i času, který senioři stráví mimo nemocnici.

Domů
Sdílet
Diskuse