Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. února 2023 14:14
Čas čtení 0:59

Čína a Rusko odmítly odsoudit agresi na Ukrajině. Ministři financí G20 se neshodli na společném závěrečném prohlášení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína a Rusko odmítly odsoudit agresi na Ukrajině. Ministři financí G20 se neshodli na společném závěrečném prohlášení
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ministři financí G20 se nedokázali dohodnout na tom, zda by se v konečném dokumentu mělo nacházet slovo „válka“.

Ministři financí předních průmyslových zemí a rozvíjejících se ekonomik se na zasedání v indickém Bengalúru nedokázali dohodnout na společném závěrečném prohlášení. Důvodem byl postoj Číny a Ruska, které odmítly odsoudit ruskou agresi na Ukrajině. Informují o tom TASR či stanice BBC.

Podle informací z jednacích kruhů Čína a Rusko zabránily dohodě o společném dokumentu. Rozdíly se vyskytly ve dvou bodech: V otázce odsouzení ruského útoku na Ukrajinu jako války a v odstavci týkajícím se odpuštění dluhu chudým zemím.

26. února 2023 12:25 Čas čtení 0:39 Putin označil dodávky zbraní na Ukrajinu za účast na konfliktu. Rusko musí vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Putin označil dodávky zbraní na Ukrajinu za účast na konfliktu. Rusko musí vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl

Německý ministr financí Christian Lindner v pátek vyzval Čínu, aby převzala přiměřenou odpovědnost za případné prominutí dluhu zemím, jako je Ghana. Čína patří mezi největší světové věřitele. Podle Světové banky nejchudší země ročně platí věřitelům přibližně 62 miliard amerických dolarů na obsluhu svých dluhů, přičemž dvě třetiny z celkového objemu dluží Číně.


Ministři financí G20 se také nedokázali dohodnout na tom, zda by se v konečném dokumentu mělo nacházet slovo „válka“. Německo a Francie daly jasně najevo, že nebudou tolerovat žádné znění, které by zaostávalo za prohlášením lídrů států a vlád z loňského summitu na Bali. Tam skupina G20 uvedla, že „většina členů důrazně odsoudila válku na Ukrajině“.


Jelikož ministři G20 nedospěli ke konsensu, Indie zveřejnila dokument, ve kterém jednoduše shrnula dvoudenní jednání a pojmenovala sporné body. „Většina členů důrazně odsoudila válku na Ukrajině a zdůraznila, že způsobuje nesmírné lidské utrpení a prohlubuje stávající slabiny globální ekonomiky,“ uvádí se ve shrnutí s odkazem na narušení dodavatelských řetězců, rizika ohrožující finanční stabilitu a přetrvávající problémy na trzích s energiemi a potravinami.

Domů
Sdílet
Diskuse