Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
28. února 2023 7:33
Čas čtení 1:01

Vláda chce nižší valorizaci důchodů, opozice nesouhlasí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda chce nižší valorizaci důchodů, opozice nesouhlasí
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Sněmovna se dnes sejde na mimořádné schůzi, na níž má projednat vládní návrh na nižší červnovou valorizaci důchodů.

V úterý v 10 hodin se sejde Sněmovna na mimořádné schůzi, na níž má projednávat snížení červnové valorizace důchodů. Vládní návrh vyvolal kontroverze, opozice (hnutí ANO a SPD) s ním nesouhlasí a uvedla, že jednání budou provázet velké obstrukce. Nevyloučila ani to, že by se v případě nižší valorizace obrátila na Ústavní soud, informuje ČTK.

27. února 2023 20:34 Čas čtení 2:02 Praha nedodržuje zdravotní normy pro oxid dusičitý, tvrdí spolek. Limity WHO byly překročeny na všech místech měření Praha nedodržuje zdravotní normy pro oxid dusičitý, tvrdí spolek. Limity WHO byly překročeny na všech místech měření

Vláda Petra Fialy (ODS) uvedla, že snížení červnové valorizace důchodů je nutné pro stabilizaci veřejných financí. Návrh chce proto schválit zrychleně ve stavu legislativní nouze, což se nelíbí opozici (hnutí ANO a SPD).

Opozice již dopředu ohlásila, že jednání budou provázet „dosud největší obstrukce“, a poslanci*poslankyně se tak musí připravit na to, že je pravděpodobně čekají noční jednání. Současná vláda má dostatek hlasů k tomu, aby nižší valorizaci odhlasovala, a pokud k tomu skutečně dojde, opozice je prý navíc připravena obrátit se na Ústavní soud.

„2,7 milionu důchodců v přímém přenosu sleduje, jak s nimi zástupci koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) rozehráli pořádně cinknuté skořápky o jejich důchody. Ke smůle skořápkářů ale nárok na mimořádnou valorizaci již vznikl. Nyní jen běží lhůta, kdy k ní musí dojít. Tahle špinavá hra skončí u soudu,“ napsala na Twitteru bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). 

Místo 1 770 korun 760 korun

Díky červnové valorizaci měl průměrný měsíční důchod vzrůst o 1 770 korun. Pokud by však vláda schválila nižší valorizaci, průměrný důchodce*důchodkyně by si polepšil*a „jen“ o 760 korun. Stát by tím za letošní rok mohl ušetřit 19,4 miliardy korun.

Opozice tento krok považuje za „asociální“ a označuje jej za „okrádání“ a „ožebračování“ důchodců. 

Domů
Sdílet
Diskuse