Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. března 2023 16:20
Čas čtení 1:35

Mladí Ukrajinci uspořádali v Plzni charitativní Bandera party. Název budí kontroverzi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mladí Ukrajinci uspořádali v Plzni charitativní Bandera party. Název budí kontroverzi
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Název budí kontroverze, vedení města se ostře vymezilo.

Charitativní diskotéka totiž nese název Bandera party odkazující na ukrajinského nacionalistického vůdce z druhé světové války Stepana Banderu. 

22. ledna 2023 14:25 Čas čtení 1:01 Petr Pavel varuje před falešným videem o válce s Ruskem. Co doopravdy řekl? Petr Pavel varuje před falešným videem o válce s Ruskem. Co doopravdy řekl?

Tato akce byla v Plzni již organizována několikrát v klubu Aréna Plzeň. Klub však tuhle akci veřejně nepromuje a ani se na organizaci nepodílí, pouze pronajímá prostor. Tvrdí, že během minulých akcí nebyly s účastníky žádné problémy, uvědomuje si ale, že by u českého publika mohly nastat.

„Peníze, které organizátor vybere, jsou použité na účely ukrajinské války, kdy organizátoři posílají peníze na účet ukrajinské armády. Při akcích nepozorujeme žádné chování, které by nasvědčovalo rasismu, nacismu, nacionalismu, homofobii nebo jiné formě nesnášenlivosti. Jedná se o klasickou diskotéku pro Ukrajince a výdělek putuje na Ukrajinu,“ uvedlo vedení diskotéky pro server Manipulátoři.

„Organizátoři nám dokonce vždy ukazují seznam vybavení i videa, kde ukrajinská armáda přebírá věci zakoupené z těchto peněz. Kdybychom měli sebemenší podezření, že je akce v rozporu s naší filozofií, tak ji okamžitě zatrhneme. Mimo název, který někdo může shledat závadný, jsme však neshledali žádné negativní formy projevu,“ dodali.

Stepan Bandera byl ukrajinským nacionalistickým vůdcem, který se na začátku druhé světové války v roce 1939 nechal rekrutovat nacisty jako agent vojenské rozvědky nacistického Německa Abwehr. Podílel se na útoky na Židy, Poláky i Čechoslováky. Byl však motivován silně protikomunistickým postojem, chtěl založit nezávislý ukrajinský stát. Jeho úhlavním nepřítelem byl tedy Sovětský svaz.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Adolf Hitler ale nechtěl vznik nezávislé Ukrajiny podpořit a Bandera byl později sám nacisty uvězněn. Dokonce skončil v koncentračním táboře. Jeho přívrženci nicméně pokračovali ve svých operacích. V roce 1944 chtěli nacisté Banderu využít pro boj se Stalinem. Ten to odmítl a utekl. Nakonec byl po válce zavražděn agenty KGB v Mnichově. 

Vedení města se akce nelíbí

Nevole k pořádané akci přišla z vedení města. „Apeluji na všechny slušné provozovatele restaurací a dalších zábavních podniků, aby pořadatelům takových akcí neposkytovali prostor. Zároveň vyzývám ukrajinské občany, aby se v Plzni chovali slušně, a děkuji těm, kteří tak činí. Bandera byl válečný zločinec, Banderovci mají na svědomí masakry i na československém obyvatelstvu,“ uvedl na Facebooku plzeňský primátor Roman Zarycký (ANO).

„Podobné akce jsou pro mě nepřijatelné. S ohledem na jejich konání v soukromé provozovně ale máme velmi omezené možnosti. Jsme proto ve spojení s Policií České republiky,“dodal. Policie potvrdila, že situaci řeší. „S náležitou pozorností se věnujeme případu plánované taneční zábavy pod názvem ‚Bandera party‘, která má proběhnout v Plzni. V současné době zjišťujeme a vyhodnocujeme potřebné informace,“ informovala.

Domů
Sdílet
Diskuse