Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
22. ledna 2023 14:25
Čas čtení 1:01

Petr Pavel varuje před falešným videem o válce s Ruskem. Co doopravdy řekl?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel varuje před falešným videem o válce s Ruskem. Co doopravdy řekl?
Zdroj: Refresher

S blížícími se volbami může přibývat dezinformací. Dávej si pozor, co na internetu čteš nebo posloucháš.

Na internetu koluje video Petra Pavla, který údajně přiznává, že by chtěl vstoupit do války s Ruskem. Jeho problém ale je, že je falešné. Petr Pavel o tom informoval na Twitteru a zveřejnil původní záznam z místa, kde se jej druhý člověk na videu ptá na stejnou otázku. Pavlova odpověď v realitě je ale jiná. Video zveřejnil naTwitteru.

22. ledna 2023 13:16 Čas čtení 0:45 STEM: Petr Pavel by volby vyhrál, mnoho lidí ale ještě není rozhodnuto STEM: Petr Pavel by volby vyhrál, mnoho lidí ale ještě není rozhodnuto

„Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali. Lež a manipulace ale v těchto volbách nezvítězí. Sdílejte prosím pravdu,“ napsal Pavel na Twitter.

Pavel na původním videu mluví o tom, jak dovést válku na Ukrajině ke zdárnému konci. Popisuje, že je potřeba zabezpečit Ukrajincům zbraně a zásoby. „Jediná možnost, jak situaci dovést do zdárného konce, je pomoci Ukrajincům. My to můžeme z naší strany udělat tak, že vstoupíme do války s Ruskem,“ říká na zmanipulovaném videu.

Video je upraveno tak, že na první pohled nepoznáš střih, a vzhledem k Pavlově úsporné mimice není ani příliš jednoduché odezírat slova ze rtů.

Při bedlivějším pozorování a poslouchání si lze ale všimnout přeskočení zvukové stopy nebo toho, že druhou část věty pravděpodobně Pavel řekl někde jinde. Udělat podobné video nezabere mnoho práce a je potřeba si informace na internetu ověřovat.

Domů
Sdílet
Diskuse