Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radka Klučárová
4. března 2023 11:51
Čas čtení 0:54

Slovensko ruší povinné sterilizace trans lidí, kteří chtějí právní změnu pohlaví. Česko stále čeká

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovensko ruší povinné sterilizace trans lidí, kteří chtějí právní změnu pohlaví. Česko stále čeká
Zdroj: TASR/Flickr

Veřejný tlak na novou legislativu při změně pohlaví se na Slovensku začal stupňovat po vraždě queer osob v Bratislavě.

Odstupující slovensky ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský schválil standard pro trans lidi, který jim umožní změnu pohlaví bez nutnosti chirurgického zákroku, informuje Denník N a Noviny.sk. V Česku tato praxe nadále platí. Trans lidé si bez sterilizace nemohou nechat právně změnit pohlaví.

Lengvarský podepsal změnu krátce před svým odchodem z resortu zdravotnictví. Pro nucenou sterilizaci, která byla doposud podmínkou právní změny pohlaví, upozornila iniciativa Jde nám o život.

Veřejný tlak na legislativní změnu při změně pohlaví se začal stupňovat po vraždě na Zámecké ulici v Bratislavě, která se stala loni na podzim.

13. října 2022 14:45 Čas čtení 5:34 Kriminolog o vraždách v Bratislavě: Schovej se, ať útočníkovi neutíkáš naproti. Hra na mrtvého se nemusí vyplatit (Rozhovor) Kriminolog o vraždách v Bratislavě: Schovej se, ať útočníkovi neutíkáš naproti. Hra na mrtvého se nemusí vyplatit (Rozhovor)

Na pokynech, které po schválení nového standardu pro trans osoby opět platí, pracovala odborná skupina dva roky. Odborná skupina na Slovensku vznikla v roce 2019, kdy ji zřídilo ministerstvo zdravotnictví na základě podnětů Výboru pro práva LGBTI osob, tehdejší ombudsmanky Marie Patakyové a odborné obce. Tato skupina společně vytvořila pokyny k tranzici.

Loni v květnu však Lengvarský platnost pokynů pozastavil po kritice konzervativních politiků. Platnost byla pozastavena až do chvíle, než ministerstvo schválí standardní diagnosticko-terapeutický postup, a tedy nový standard, k čemuž nyní došlo. Lengvarský nový standard podepsal a schválil před odchodem z funkce. 

Změna přinese řadu pozitivních změn pro trans lidi.

– Posiluje právní jistotu a transparentnost,

– ruší praxi nucených kastrací, takže si transrodoví lidé nově mohou vybrat mezi hormonální léčbou a chirurgickými zákroky,

– poskytuje odbornou praxi pro osobu provádějící lékařský posudek o změně pohlaví.
Domů
Sdílet
Diskuse