Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
10. března 2023 10:04
Čas čtení 0:51

Aktivisté blokovali dopravu na magistrále. Usilují o snížení rychlosti v Praze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Aktivisté blokovali dopravu na magistrále. Usilují o snížení rychlosti v Praze
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Bronislav Valenta/volně k užití

Skupina aktivistů blokovala magistrálu v čase dopravní špičky. Snažila se upozornit na potřebu snížení rychlosti v hlavním městě po vzoru jiných evropských metropolí. Podle nich by mohla napomoci k bezpečnějším cestám i lepšímu vzduchu.

Aktivisté ze skupiny Poslední generace opět blokovali dopravu na pražské magistrále, a to během špičky mezi osmou a devátou hodinou ranní. Jednalo se o další z řady akcí 30 pro Prahu, které mají za cíl bezpečnější ulice v české metropoli.

„Bojíte se v Praze přecházet ulice? Nechat děti pár vteřin bez dozoru? Chcete bezpečnější ulice? Vzduch, který se dá dýchat? Štve vás, že jsou všude auta a musíte se jim vyhýbat i na chodníku? Chcete ulice pro lidi? Pak se přidejte k dalším protestním pochodům za omezení povolené rychlosti na 30 km/h, podobně jako to zavedla Paříž, Brusel a další evropská města,“uvedli organizátoři na stránkách události.

Aktivisté se sešli na Vyšehradě okolo osmé hodiny a přes magistrálu pokračovali směrem do centra města k Národnímu muzeu na Václavském náměstí. Podle deníku Právo bylo na místě několik desítek zúčastněných. Na místo dorazili před devátou hodinou ráno. Pochodující nesli transparenty, které žádaly otevření magistrály pro chodce a cyklisty, jiné ukazovaly data z Bruselu, kde už omezení rychlosti ve městě platí.

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

Akce byl řádně nahlášena a na její průběh dohlížela policie. Podobný pochod pod organizací skupiny Poslední generace proběhl už tento týden ve středu a minulý týden v pátek. Aktivistická skupina Poslední generace se snaží upozorňovat na dopady klimatické změny a „uchránit před ní i následující generace“.

Domů
Sdílet
Diskuse