Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2023 20:16
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

Zabíjení upírů vzteklinu nezastaví, naopak šíření nákazy urychlí, popsal vědecký tým v nové studii

Zabíjení upírů vzteklinu nezastaví, naopak šíření nákazy urychlí, popsal vědecký tým v nové studii
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Acatenazzi/volně k užití
NEWS PERU VĚDA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Kampaně na reaktivní zabíjení upírů obecných měly v Jižní Americe zpomalit šíření vztekliny. Studie ukázala, že takový způsob vybíjení zvířat naopak nákazu šíří.

Po několik desetiletí probíhala v Latinské Americe kampaň za vybíjení upírů obecných. Ti většinou vysají jen malé množství krve hospodářským zvířatům, která ale po kousnutí infikovaným jedincem umírají. Negativně to tedy dopadá nejen na zdraví těchto zvířat, ale i na životní úroveň jejich chovatelů. Ani lidé navíc pozdní stadium vztekliny často nepřežijí.

Doporučeno
Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu 2. března 2023 13:56

Věřilo se, že reaktivní vybíjení pomůže šíření vztekliny snížit. Studie zveřejněná v časopise Science Advances ale ukázala, že to naopak může k šíření nákazy přispět. Spoluautor studie Daniel Streiker to v rozhovoru pro časopis Nature přirovnal k hašení uhlíků při lesním požáru, kdy hasiči přehlédnou, že jiskra během jejich snažení zapálila oheň na jiném místě. Upíři přenášející vzteklinu si totiž hledají jiná místa, kde začnou hnízdit.

Hledání alternativních řešení

Vědecký tým zkoumal populaci upírů obecných v určitých oblastech a následně sekvenci genomů virů vztekliny odebraných z hospodářských zvířat před, během a po dvouletém programu ve třech oblastech Peru. Ukázalo se, že pokud byli upíři otráveni dříve, než se na místě objevila vzteklina, pomohlo to její šíření zpomalit. Reaktivní vybíjení naproti tomu mělo jen velmi malý účinek, a v některých případech dokonce šíření vztekliny eskalovalo.

Doporučeno
Video: Tiktoker vytiskl na 3D tiskárně domek pro žábu. Co se stalo pak, nikdo nečekal Video: Tiktoker vytiskl na 3D tiskárně domek pro žábu. Co se stalo pak, nikdo nečekal 11. března 2023 11:00

Podle Streikera je nyní potřeba zaměřit se na vylepšení nástrojů prevence. Těmi může být účinnější vakcinace zvířat, mapování porodnosti upírů a v některých případech i preventivní vybíjení. Potřeba jsou především nástroje, které pomohou lépe předpovědět výskyt nemoci.

„To, co zjistili, je velmi důležité, protože to zpochybňuje předpoklad, že vybíjení je správná cesta. Nám ostatním to pomůže v argumentaci při hledání alternativních řešení,“ okomentovala výsledky Elsa Cárdenas-Canales, veterinární výzkumnice z University of Wisconsin-Madison, která se výzkumu nezúčastnila.

Domů
Sdílet
Diskuse