Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
15. března 2023 7:32
Čas čtení 0:55

Velikonoce 2023: Taková je otvírací doba obchodů přes svátky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velikonoce 2023: Taková je otvírací doba obchodů přes svátky
Zdroj: Gustoimages/science Photo Library/volně k použití

Velikonoce oslavíme již 7. až 10. dubna. Zajímá tě, jaká je otvírací doba obchodů? Možná tě překvapí, že na jeden sváteční den budou otevřené a na druhý zas zavřené.

Velikonoce jsou jedny z nejvýznamnějších církevních svátků a pojí se k nim spousta tradic – od barvení vajec přes pečení beránků až po šlehání pomlázkou. Datum, kdy Velikonoce slavíme, není pevně dané a každý rok vychází na jiné dny. Tento rok oslavíme Velký pátek 7. dubna a Velikonoční pondělí 10. dubna, píše E15. Budou v těchto dnech otevřené obchody?

14. března 2023 20:05 Čas čtení 1:15 Video: Paříž se topí v tunách odpadu, množí se i krysy. Popeláři stávkují kvůli důchodové reformě Video: Paříž se topí v tunách odpadu, množí se i krysy. Popeláři stávkují kvůli důchodové reformě

Velikonoce jsou pro křesťany důležitější než Vánoce. O Velikonocích se totiž slaví vzkříšení Ježíše Krista, k němuž mělo podle křesťanské víry dojít třetí den po jeho ukřižování. Oslava připadá na Velkou noc Bílé soboty, jeden z hlavních velikonočních dnů. Pro běžné občanstvo, které se o význam Velikonoc příliš nezajímá, jsou však nejočekávanějšími dny Velký pátek a Velikonoční pondělí. Tyto dny jsou totiž státními svátky a lidé si mohou užívat volna.

Otvírací doba obchodů jako na houpačce

Velký pátek letos připadá na 7. dubna a Velikonoční pondělí na 10. dubna. Zatímco v pátek budou obchody normálně otevřené a nakoupíš si jako kdykoli jindy, v pondělí zůstanou velké prodejny zavřené. 

DenOtvírací doba obchodů
Zelený čtvrtek (6. dubna)Otevřeno
Velký pátek (7. dubna)Otevřeno
Bílá sobota (8. dubna)Otevřeno
Boží hod velikonoční (9. dubna)Otevřeno
Velikonoční pondělí (10. dubna)Zavřeno

Zavřené musí být všechny obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Otevřeny naopak mohou být menší obchody, benzinové pumpy, obchody na vlakových nebo autobusových nádražích, na letištích nebo ve zdravotnických zařízeních, lékárny a velkoobchody.

Domů
Sdílet
Diskuse