Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. března 2023 17:14
Čas čtení 1:37

Petr Pavel podepíše zákon o důchodech. Chce ale, aby ho přezkoumal Ústavní soud

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel podepíše zákon o důchodech. Chce ale, aby ho přezkoumal Ústavní soud
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

„Zákon o valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat. Mám však pochybnosti o tom, zda není v rozporu s ústavou,“ uvedl Pavel.

Prezident Petr Pavel podepíše spornou vládní novelu o snížení mimořádné valorizace penzí. Za nezbytné ale považuje to, aby ji přezkoumal Ústavní soud. Má totiž pochybnosti o tom, zda návrh není v rozporu s ústavou. Pokud se na tuto instituci neobrátí hnutí ANO, učiní to Pavel podle svých slov sám. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci. 

Hnutí ANO ústavní stížnost podá, uvedla Schillerová

„Rozhodování rozhodně nebylo lehké, za stávajících okolností není žádné řešení dobré pro všechny. Snažil jsem se naslouchat argumentům jak vlády, tak opozice. Právním námitkám opozice rozumím, protože je přesvědčená, že vláda prosadila zákon způsobem, který je protiústavní,“ uvedl Pavel. Zároveň ale dodal, že dává za pravdu i vládě. „Její argumenty, stejně jako argumenty ekonomických odborníků, hovoří jasně o tom, že zpomalení růstu penzí za stávající situace je nezbytné,“řekl.

Navrhovaná úprava podle prezidenta umožní vládě, aby do budoucna vypracovala takový vzorec, který bude výhodný pro příjemce důchodů v nejnižších kategoriích. „Pokud by prošla valorizace v původní variantě vysokého růstu, tak v následujících minimálně dvou letech by musel být výrazně omezen další růst důchodů, aby na to stát vůbec měl,“ vyjmenoval Pavel některé důvody, proč se novelu rozhodl podepsat.

Za relevantní ovšem Pavel označil i argumenty opozice. „Zákon o valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat. Mám však pochybnosti o tom, zda není v rozporu s ústavou. Jsem přesvědčen, že je nezbytné, aby tento zákon přezkoumal Ústavní soud,“ oznámil Pavel a dodal, že pokud se na soud neobrátí opozice, učiní tak sám. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Alena Schillerová už podle webu ČT24 potvrdila, že poslanci ANO ústavní stížnost podají, a to kvůli retroaktivitě a způsobu projednání. Právě ona se společně se stranickým kolegou Karlem Havlíčkem ve středu dopoledne s Pavlem sešla.

„Panu prezidentovi jsme detailně sdělili všechny argumenty ekonomického, sociálního i ústavně-právního charakteru. Zdůraznili jsme, že i když se můžeme přít na různých úrovních o ekonomických parametrech, tak bychom měli respektovat ústavu a neměli bychom dopustit to, že bude Ústavní soud řešit za politiky to, že nebyli schopní se dohodnout,“uvedl po setkání Havlíček.

Právě opoziční ANO se společně s SPD pokusilo schválení novely v Poslanecké sněmovně obstruovat. Schůze Sněmovny k penzijní novele skončila zhruba po 97,5 hodiny od zahájení. Novelu následně podpořil i Senát.

Podle návrhu vlády by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel.

Domů
Sdílet
Diskuse