Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
20. března 2023 8:36
Čas čtení 1:41

Víme, že nemáme hlasy, jde o politické gesto, míní Vondráček k návrhu odvolat Pekarovou Adamovou z čela Sněmovny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Víme, že nemáme hlasy, jde o politické gesto, míní Vondráček k návrhu odvolat Pekarovou Adamovou z čela Sněmovny
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Jednání o odvolání současné předsedkyně Sněmovny kvůli „nezvládnutému“ řízení obstrukcí ohledně valorizace penzí se blíží. Podle opozičního politika ale nepůjde o nic převratného.

Návrh hnutí ANO a SPD na odvolání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové dostává v Česku jasnější obrysy. Poslanci by se jím mohli zabývat na schůzi, která začne 4. dubna. Opozice si je ale vzhledem k rozložení sil v dolní komoře vědoma toho, že neuspěje. Podle jejího předchůdce ve funkci Radka Vondráčka (ANO), který nyní vede ve Sněmovně ústavně-právní výbor, jde spíše o politické gesto. O výroku Vondráčka v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi informovala ČTK

„Sněmovní aritmetika je v podstatě neúprosná, jednoduchá. My víme, že na to nemáme hlasy, takže je to určité gesto, politické gesto,“ řekl v neděli Vondráček. Poznamenal, že opoziční poslanci sesbírali pod návrh na odvolání Pekarové Adamové dostatek podpisů a dostal se do programu příští řádné schůze Sněmovny.

Jak jsme tě v Refresheru dříve informovali, důvodem návrhu na odvolání je zejména postup Pekarové Adamové při několikadenním jednání o snížení valorizace důchodů. Při řízení schůze provázené rozsáhlými obstrukcemi údajně stranila vládě. „Cítíme, že paní předsedkyně má stranické tričko,“ dodal Vondráček.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Pekarová Adamová, která též přijala pozvání do nedělního pořadu ČT, uvedla, že za postupem opozice vidí její neschopnost zaujmout veřejnost. „Opozice v tomto případě záměrně hází svoji neschopnost zaujmout –⁠ jinak než už takovými radikálními kroky jako okupací řečniště –⁠ na mě,“ vyjádřila se v ČT.

Pekarová Adamová: Obstrukce, nebo destrukce? 

Při schvalování penzijní novely totiž panovala vypjatá atmosféra. Vládní tábor proto během obstrukcí odhlasoval omezení řečnické doby i pro řečníky s přednostním právem vystoupit. Předcházelo tomu chování předsedy ANO Andreje Babiše, který se rozhodl nerespektovat omezení řečnické doby a odmítal opustit řečniště. Opoziční poslanci ho podpořili a okolí pultíku obklopili, aby Babiš nemohl být případně vyveden z jednacího sálu.

Opoziční představitelé viní Pekarovou Adamovou také z toho, že odmítla svolat širší vedení Sněmovny, aby situaci vyřešilo, a učinila tak údajně až na podnět premiéra Petra Fialy (ODS).

Předsedkyně Sněmovny však v ČT zdůraznila, že opoziční obstrukce ve Sněmovně nesmí přesáhnout takovou míru, aby se staly destrukcí. Obvinila opoziční ANO a SPD z toho, že nebojují s koalicí, ale mezi sebou. Babiš podle ní odmítal opustit řečniště kvůli tomu, že předtím nebyl schopen porazit lídra SPD Tomia Okamuru v délce vystoupení. 

ČTK připomíná, že ze členů vedení Sněmovny naposledy čelil návrhu na odvolání Okamura, a to v minulém volebním období, kdy byl místopředsedou. Předseda SPD tehdy čelil kritice kvůli svým výrokům o koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku. Dolní komora ho z funkce místopředsedy Sněmovny v březnu 2018 neodvolala, když neschválila návrh programu příslušné mimořádné schůze. Nepodpořili jej tehdy poslanci SPD, KSČM a drtivá většina zástupců ANO.

Domů
Sdílet
Diskuse