Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
21. března 2023 10:46
Čas čtení 0:52

Páry stejného pohlaví mají naději. Pokud jejich práva uzná jedna země, mohla by platit v celé EU

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Páry stejného pohlaví mají naději. Pokud jejich práva uzná jedna země, mohla by platit v celé EU
Zdroj: Unsplash/Renate Vanaga

Rodičovství, které uzná jedna země Evropské unie, by mělo platit i v ostatních členských státech. Nový návrh by ulehčil život stejnopohlavním párům i jejich dětem. O změně jedná Evropská komise.

Evropská komise chce prosadit návrh, který by umožňoval stejnopohlavním párům uplatňovat rodičovská práva ve všech členských státech EU. Informuje o tom server iRozhlas. Pokud takové rodiny v současné době cestují do států, kde právní řád neuznává rodičovství stejnopohlavních párů, můžou se dostat do problémů například při lékařských prohlídkách nebo povinnostech spojených se školní docházkou. 

Nový návrh Evropské komise by měl fungovat tak, že pokud rodičovská práva páru uzná jedna země EU, budou platit ve všech členských státech. Návrh Komise pro tyto účely počítá s vytvořením dobrovolného evropského osvědčení o rodičovství. 

Podle odhadu Evropské komise se tato problematika týká kolem dvou milionů dětí párů stejného pohlaví i z tradičních rodin. Každý členský stát má při hlasování o tomto návrhu právo veta. Pokud ho jedna ze zemí využije, Evropská unie neuvede nařízení v platnost. 

Česko návrh podpoří. Je tam ovšem „ale“

Česká vláda s návrhem souhlasí. Má k němu ale výhrady. Chce například prosadit, aby stát mohl odmítnout uznání rodičovství tehdy, když rodina využije vstřícnější zákony jiné členské země účelově.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Česká vláda se v problematice vyrovnání práv občanů dlouhodobě neshoduje. Ministerstvo spravedlnosti letos obeslalo ostatní resorty s návrhem poslance Jiřího Navrátila (KDU-ČSL). Ten má být kompromisem pro obě strany debaty a počítá například s přejmenováním registrovaného partnerství. Návrh se ale nelíbí stranám, které zastávají manželství pro všechny. Informoval o tom Deník N

Domů
Sdílet
Diskuse