Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. března 2023 16:58
Čas čtení 1:39

„Nejsme rasisté, uvedli jsme Avatara.“ Cinestar reagoval na kritiku tvůrců filmu Bastardi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Nejsme rasisté, uvedli jsme Avatara.“ Cinestar reagoval na kritiku tvůrců filmu Bastardi
Zdroj: Tomáš Magnusek s.r.o./Jan Sobotka

Výkonný ředitel společnosti Cinestar označil obvinění jako nepravdivá a uměle vytvořená.

Herec Zdeněk Godla obvinil na sociální síti TikTok filmovou distribuční společnost Cinestar z rasismu. Nechce totiž podle něj ve svých kinech promítat film Bastardi: Reparát, ve kterém ztvárnil hlavní roli. Herce podpořil i režisér snímku Tomáš Magnusek. Na obvinění reagoval výkonný ředitel společnosti Cinestar Jan Bradáč, který je ve vyjádření pro server Romea odmítl jako nepravdivá a uměle vytvořená.

Nejsme rasistická společnost, úspěšně promítáme Avatara

„Všichni mi tady píšete, že se vám líbí Bastardi. Tak to je super, ale píšou mi taky někteří z vás, že u nich v kinech to nevysílají. No, protože tam máte asi Cinestar a ten Cinestar zřejmě nechce asi cigány v kinech. Protože jsme černý? Protože tam hrajeme my černý? Proč nám nedají šanci? A ti Bastardi, lidi, jsou úplně super,“říká ve videu Zdeněk Godla. Podobně se podle serveru Romea.cz vyjádřil také režisér Tomáš Magnusek, který zmínil stejná obvinění.

Na obvinění následně reagoval výkonný ředitel společnosti Cinestar Jan Bradáč. Označil je za uměle vytvořená a nepravdivá. „Cinestar provozuje kina ve standardu, který se z pozice vrcholového managementu snažíme držet na námi stanovené úrovni, a jsme zcela soukromým subjektem. Je naším svobodným právem rozhodnout se, co na plátnech našich kin budeme od českých distributorů uvádět a co nikoliv. U filmu Bastardi 4 se tak stalo, že jej do naší sítě neuvedeme, podobně jako řadu jiných filmů během více než 20 let. Důvody nemám vůbec potřebu ventilovat do českého mediálního prostoru,“řekl Romee.

Shodou aktuálních okolností mohu uvést nedávný příklad, kdy jsme na plátna našich kin s velikou radostí nasadili a doposud na nich hrajeme film, kde má drtivá většina postav barvu kůže modrou, a film bourá tržební rekord všech dob.

Bradáč také odmítl tvrzení, že by byl Cinestar rasistický. „V případě tohoto filmu jsem rozhodl a s distributorem tohoto filmu podrobně projednal, že Bastardy 4 nenasadíme, a jasně deklaruji, že z rasových důvodů to není,“ sdělil. Jako argument pro svá tvrzení uvedl film Avatar. „Shodou aktuálních okolností mohu uvést nedávný příklad, kdy jsme na plátna našich kin s velikou radostí nasadili a doposud na nich hrajeme film, kde má drtivá většina postav barvu kůže modrou, a film bourá tržební rekord všech dob.“

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

Film Bastardi: Reparát měl premiéru 16. března a navazuje na předchozí tři filmy Tomáše Magnuska. Čtyřdílná série líčí katastrofální stav českého školství a problematické soužití bílých Čechů s Romy. Podle kritika Kamila Fily mají ale všechny filmy katastrofální uměleckou kvalitu a „problematické na filmu je nejvíc to, že ukazuje spoustu nesmyslů, které se nemohou stát“.

Domů
Sdílet
Diskuse