Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
22. března 2023 12:15
Čas čtení 1:00

Jsi gay? Jdeš do vězení. V Ugandě prošel zákon, který kriminalizuje homosexualitu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jsi gay? Jdeš do vězení. V Ugandě prošel zákon, který kriminalizuje homosexualitu
Zdroj: TASR/AP

Ugandský parlament schválil návrh zákona, ze kterého vyplývá, že veřejně vystupovat jako homosexuální osoba je trestné. Pokud návrh podepíše prezident, může lidem hrozit dlouhodobý pobyt za mřížemi.

Nejedná se ale o jedinou „problematickou záležitost“ pro sexuální menšiny v africkém státě. Nově by fakt museli oznámit příslušným orgánům i členové rodiny, přátelé, známí či kdokoliv, kdo zná osoby, které o sobě tvrdí, že jsou homosexuální či jiné orientace. Jediné, co brání zařazení zákona do tamního právního systému, je podpis prezidenta Yoweriho Museveniho, píše BBC.

Homosexualita již nyní „neexistuje“

Ve východoafrickém státě je již nyní nastaveno vůči homosexuálům velmi nepřátelské prostředí. Homosexualita je zde sama o sobě zakázaná, nový návrh zákona by ji však měl kriminalizovat. Zákon prošel úterním schvalováním parlamentu s velkou podporou. 

Součástí zákona je i ustanovení doživotního trestu pro odsouzené za tzv. grooming (tomu jsme se věnovali zde) či obchodování s dětmi za účelem homosexuálních aktů. V rámci jednoho balíčku je i zmíněná kriminalizace LGBT+ lidí a také všech, kteří financují a podporují organizace, jež práva LGBT+ lidí podporují. A to včetně výukových materiálů, mediálních výstupů nebo literatury. 

21. března 2023 16:58 Čas čtení 1:39 „Nejsme rasisté, uvedli jsme Avatara.“ Cinestar reagoval na kritiku tvůrců filmu Bastardi „Nejsme rasisté, uvedli jsme Avatara.“ Cinestar reagoval na kritiku tvůrců filmu Bastardi

Do situace by mohly zasáhnout evropské nebo severoamerické země, které ve státě investují. Je možné, že by lidskoprávní aspekt mohl toky peněz ovlivnit. 

Navíc už nyní ugandské organizace, které podporují práva sexuálních menšin, čelí online i reálnému násilí a ponižování.

Není to poprvé, kdy se Uganda snaží prosadit podobný zákon. V roce 2014 však ugandský ústavní soud zákon zrušil, jelikož byl parlamentem schválen bez nutného kvóra.

V jiných afrických státech se homosexualita trestá i smrtí. Jde například o Súdán, Mauritánii nebo Nigérii. Stejnopohlavní manželství je v kontinentální Africe povoleno pouze v JAR, která je také jediným státem, jenž zde legálně povoluje stejnopohlavní soužití.

Domů
Sdílet
Diskuse