Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2024 17:03
Čas čtení 0:55
Veronika Ábelová

Česká televize odvysílá výpověď ženy, která přežila brutální útok kyselinou. Na dokument se můžeš podívat už dnes

Česká televize odvysílá výpověď ženy, která přežila brutální útok kyselinou. Na dokument se můžeš podívat už dnes
Zdroj: Barletta Productions
FILMY A SERIÁLY ČESKÁ TELEVIZE DOKUMENT
Uložit Uložené

Dokument Moje nová tvář vypráví mrazivý příběh silné ženy, která v roce 2013 zažila brutální útok kyselinou. Několik dní bojovala o život, na následky popálenin podstoupila transplantaci celého obličeje a oslepla.

Před téměř jedenácti lety, 18. listopadu roku 2013, se pětadvacetileté Martině Izingové změnil život. Jako každé ráno nastupovala do auta a chystala se odjet do personální agentury, ve které pracovala. Někdo ale přistoupil ke dveřím, které nestihla zavřít, a chrstnul jí do obličeje kyselinu. Byl to její bývalý přítel, který se nepřenesl přes jejich rozchod. Martina je druhou ženou v Česku, která prožila brutální kyselinový útok jako akt pomsty bývalého přítele.

Doporučeno
Útok kyselinou jako akt pomsty: Přeživší čekají nekonečné transplantace, bolestivé převazy i sociální izolace Útok kyselinou jako akt pomsty: Přeživší čekají nekonečné transplantace, bolestivé převazy i sociální izolace 9. listopadu 2023 11:00

Bývalý přítel způsobil Martině popáleniny třetího stupně na 30 procentech těla. Kyselina jí zasáhla obličej, ruce, nohy, jícen a žaludek. Martina bojovala dva týdny o život a na následky útoku oslepla. Podstoupila transplantaci celého obličeje, při které přišla o ucho a kousek nosu. Následovaly další transplantace a bolestivé převazy. V té chvíli jí došlo, že už nikdy nebude nic jako předtím. Martině byla udělena Cena Olgy Havlové.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká televize (@ceskatelevize)

Snímek novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší osobní výpověď Martiny i její životní příběh a vyobrazuje její vnitřní sílu, která jí pomohla překonat nepředstavitelné. Dokument získal Cenu publika na Mezinárodním filmovém festivalu v Jihlavě. Teď ho odvysílá Česká televize.

Martina je zakladatelkou projektu Burn Fighters, který spojuje lidi, již prošli popáleninovým úrazem, zajímají se o tuto problematiku nebo chtějí pomoci blízkému, který si něčím takovým právě prochází.

Premiéru dokumentu Moje nová tvář odvysílá ČT2 a iVysílání 30. dubna 2024 v devět hodin večer.

Domů
Sdílet
Diskuse