Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2023 11:00
Čas čtení 4:04
Ilona Hobzová

Útok kyselinou jako akt pomsty: Přeživší čekají nekonečné transplantace, bolestivé převazy i sociální izolace

Útok kyselinou jako akt pomsty: Přeživší čekají nekonečné transplantace, bolestivé převazy i sociální izolace
Zdroj: Flickr/Zoriah/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jednou z těch, kteří přežili útok kyselinou, je také Češka Martina Izingová.

Měl to být běžný pracovní den, místo toho se 18. listopad 2013 tehdy pětadvacetileté Martiny změnil doslova v boj o život. Když na jednom z plzeňských sídlišť nasedla do svého auta, aby odjela do práce, někdo jí zvenku otevřel dveře a obličej polil kyselinou. V Česku se ročně popálí na sto tisíc lidí. Martina je ale teprve druhou ženou, která prožila brutální kyselinový útok jako akt pomsty bývalého přítele.

UPOZORNĚNÍ: Některé fotografie v článku mohou být pro někoho znepokojující. Rozhodli jsme se je ale použít, zejména kvůli obětem, které se s podobnými zraněními potýkat musejí a jejichž utrpení by nemělo být marginalizováno. 

Nelítostný běh na dlouhou trať

Expřítel, který neunesl rozchod, Martině způsobil popáleniny třetího stupně na 30 procentech těla. Měla zasažený obličej, ruce, nohy a také jícen a žaludek. Vinou brutálního útoku přišla o zrak. Prvních čtrnáct dní bojovala o život, dalších téměř šest měsíců strávila v nemocnici. 

Absolvovala jsem transplantaci celého obličeje z vlastních kožních štěpů, při které jsem přišla o celé ucho a kousek nosu. V tu chvíli mi začalo pomalu docházet, že už hlavně nikdy nebudu vypadat tak jako předtím.

„Zpočátku jsem si vůbec neuvědomovala, co se stalo a co vše mě čeká. A co vlastně ty popáleniny znamenají. (...) Nemohla jsem jíst ani pít, ale myslela jsem si, že mě v nemocnici doktoři vyléčí a že půjdu domů zase v pořádku a zcela zdravá. A hlavně že budu vypadat tak jako předtím. Postupně jsem ale začala s hrůzou zjišťovat realitu,“ podělila se Martina už dříve o svůj příběh, který nedávno vstoupil do kin jako dokument Moje nová tvář.

Domů
Sdílet
Diskuse