Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tereza Šnajdrová ČTK
22. března 2023 v 18:33
Čas čtení 1:08

Sněmovna zakázala TikTok. Poslance vyzvala, ať jej odstraní ze svých pracovních telefonů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna zakázala TikTok. Poslance vyzvala, ať jej odstraní ze svých pracovních telefonů
Zdroj: Pexels/volně k použití

Zaměstnanci Sněmovny mají kvůli kybernetické bezpečnosti zakázáno používat čínskou aplikaci TikTok na svých zařízeních.

Začátkem března jsme tě informovali o tom, že český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před čínskou aplikací TikTok, která podle něj představuje bezpečností hrozbu. V reakci na něj dnes sněmovní kancelář zakázala svým zaměstnancům používat TikTok na všech zařízeních a výzva k jeho odstranění míří také do Sněmovny, informuje ČTK.

22. března 2023 v 16:42 Čas čtení 1:05 Muž z Frýdlantska prodával drogy z okna svého bytu. Obsloužil stovky zákazníků Muž z Frýdlantska prodával drogy z okna svého bytu. Obsloužil stovky zákazníků

Sněmovní kancelář dnes svým zaměstnancům nařídila, aby na svých zařízeních přestali používat čínskou aplikaci TikTok, a to kvůli kybernetické bezpečnosti. Kancléř Martin Plíšek se s výzvou týkající se vymazání aplikace obrátil také na poslance, poslankyně a jejich asistenty a asistentky.  

„Kancelář Poslanecké sněmovny bere varování NÚKIB velmi vážně, proto jsme se rozhodli přijmout technická a organizační opatření spočívající v zamezení využívání aplikace TikTok v informačním systému Sněmovny. Současně jsem v dopise poslancům a jejich asistentům doporučil, aby na svých pracovních a soukromých zařízeních tuto aplikaci nepoužívali,“ řekl Plíšek. 

IT pracovníci ve Sněmovně mají v následujících dnech zajistit, aby na služebních zařízeních nebylo možné TikTok nainstalovat ani ho na nich používat. Sněmovní sítě prý budou čínskou aplikaci blokovat. 

„Žádný Číňan se mi do ničeho nenabourá,“ míní Babiš

TikTok si jen před pár dny nově zřídil také poslanec a neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO). K výzvě se dnes pro ČTK vyjádřil a uvedl, že doporučení NÚKIB vnímá a TikTok má na speciálním zařízení, které slouží jen pro tuto aplikaci. „Žádný Číňan se mi do ničeho nenabourá,“ řekl Babiš. 

Na trend odinstalování aplikace naskočil také Český rozhlas, který nově na TikToku nebude aktivní. „Po vnitřní diskusi jsme se rozhodli naše aktivity na této sociální síti pozastavit na neurčito. Český rozhlas činí toto rozhodnutí jako zodpovědná instituce. Bezpečnostní varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) bereme velmi vážně,“uvedl generální ředitel René Zavoral.

Domů
Sdílet
Diskuse