Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. března 2023 v 12:10
Čas čtení 1:09

Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost
Zdroj: Pexels

Úřad ve varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru.

Národní úřad pro národní a kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před aplikací TikTok, označil ji za bezpečnostní hrozbu. Široká veřejnost by podle úřadu měla zvážit používání aplikace i to, co skrze ni sdílí.

8. března 2023 v 8:40 Čas čtení 1:20 Konec TikToku v USA? Návrh zákona o úplném zákazu podporuje i Bílý dům Konec TikToku v USA? Návrh zákona o úplném zákazu podporuje i Bílý dům

K varování vedlo množství sbíraných dat, právní prostředí v Číně a rostoucí počet českých uživatelů

Hrozba podle NÚKIB spočívá v instalaci a používání aplikace TikTok na zařízeních přistupujících k informačním a komunikačním systémům kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a významným informačním systémům.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců. Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice, nám nedávají jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“uvedl k rozhodnutí ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

3. března 2023 v 15:00 Čas čtení 2:52 Výhoda gerontokracie v Česku? Úřadu vlády omezení TikToku nehrozí, ministerstvo zahraničí ale po víkendu udeří Výhoda gerontokracie v Česku? Úřadu vlády omezení TikToku nehrozí, ministerstvo zahraničí ale po víkendu udeří

Podle Kintra úřad ve varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. „Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ sdělil. Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá hlavně z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky. Tomu je podřízena i společnost ByteDance, která platformu TikTok vyvinula a provozuje.

Kvůli ochraně citlivých dat už svým zaměstnancům zakázala TikTok používat třeba Evropská komise. Ke stejnému kroku se uchýlila i americká Sněmovna reprezentantů. V USA se aktuálně řeší i návrh zákona, který by čínskou aplikaci v zemi zcela zakázal. 

8. března 2023 v 11:22 Čas čtení 1:01 Proč se lidstvo ještě nesetkalo s mimozemšťany? NASA má temnou teorii Proč se lidstvo ještě nesetkalo s mimozemšťany? NASA má temnou teorii

O škodlivosti TikToku vzniklo v poslední době několik studií. Podle jedné z nich, kterou vypracovalo Centrum pro potírání digitální nenávisti, nutí algoritmus TikToku svým uživatelům obsah o sebepoškozování a poruchách příjmu potravy. 

Domů
Sdílet
Diskuse