Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2023 11:22
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová

Proč se lidstvo ještě nesetkalo s mimozemšťany? NASA má temnou teorii

Proč se lidstvo ještě nesetkalo s mimozemšťany? NASA má temnou teorii
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití
TECH NASA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci předpokládají, že civilizací podobných té naší už ve vesmíru existovalo mnoho.

Jednou ze záhad, která fascinuje lidstvo už desítky let, je koncept inteligentního mimozemského života. Proč jsme se s ním nikdy nesetkali? To je otázka, kterou si pokládají i vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). 

Doporučeno
S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová 8. března 2023 6:00

Teorie zvaná Velký filtr

Skupina vědců v čele s Jonathanem H. Jiangem z Jet Propulsion Laboratory (která se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny NASA, pozn. red.) přišla ve svém článku nazvaném Vyhnout se Velkému filtru: Mimozemský život a budoucnost lidstva ve vesmíru (Avoiding the Great Filter: Extraterrestrial Life and Humanity’s Future in the Universe) s teorií, proč se obyvatelé Země dosud nesetkali s jinými inteligentními formami života.

Zjednodušeně řečeno se domnívají, že veškerý inteligentní život se vyhladil dříve, než byl dostatečně vyvinutý na to, aby navázal kontakt s jinou civilizací, jako je Země, nebo se s ní setkal. Teorii označují jako Velký filtr. V dokumentu ji popisují jako „jev, který vyhlazuje civilizace dříve, než se mohou navzájem setkat, což může vysvětlovat vesmírné ticho“. Vědci zkrátka předpokládají, že civilizací podobných té naší už ve vesmíru existovalo mnoho. Nedokázaly ale přežít svůj rychlý rozvoj a zlikvidovaly se dřív, než s kýmkoli jiným navázaly kontakt. 

Doporučeno
K Zemi se blíží jasně zářivá kometa. Máš dost času sehnat si teleskop? K Zemi se blíží jasně zářivá kometa. Máš dost času sehnat si teleskop? 7. března 2023 13:20

Teorii Velkého filtru formuloval už v devadesátých letech ekonom Robin Hanson. Podle něj existovala vždy alespoň jedna překážka, která mimozemským civilizacím bránila. Podle vědců je na cestě k takové filtraci také lidstvo. Obávají se výzev, které lidé musí překonávat, aby se nezklikvidovali. Mezi největší hrozby skupina expertů řadí jaderné zbraně, změnu klimatu, globální pandemie nebo umělou inteligenci, která by se mohla vymknout kontrole.

Domů
Sdílet
Diskuse