Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková TASR
23. března 2023 18:28
Čas čtení 0:26

Obrazem: Začal ramadán. Takto ho slaví muslimové po celém světě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obrazem: Začal ramadán. Takto ho slaví muslimové po celém světě
Zdroj: TASR

Ve středu začal ramadán, postní měsíc pro více než 1,8 miliardy muslimů po celém světě. Od 23. března do 21. dubna se muslimští věřící pokusí přiblížit duchovní podstatě islámu pomocí zřeknutí se jídla, pití, kouření i pohlavního styku.

Tento půst neboli saum musí muslimové dodržovat od rozbřesku do západu slunce. Večer naopak pořádají velká rodinná i náboženská setkání, která zahrnují i patřičné občerstvení. Během ramadánu se obecně doporučuje vyvarovat se vulgární mluvy, nenáboženských projevů, lží, hněvu nebo smyslových rozptýlení.

Jak se slaví ramadán po celém světě.Jak se slaví ramadán po celém světě.Jak se slaví ramadán po celém světě.Jak se slaví ramadán po celém světě.
Zobrazit galerii
(7)

Mnoho muslimů tento měsíc daruje peníze na charitu či se jinak zapojí do pomoci bližním. Díky ramadánu si věřící připomínají utrpení méně šťastných. 

Letos bude ramadán zřejmě negativně ovlivněn rostoucími cenami potravin a dalších komodit. V Turecku a Sýrii bude kromě toho zastíněn utrpením, které způsobilo ničivé únorové zemětřesení. S odkazem na agenturu AP to uvádí TASR. Ramadán končí svátkem Íd al-fitr, který je jedním z nejposvátnějších dnů muslimského kalendáře. 

Domů
Sdílet
Diskuse