Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
23. března 2023 19:55
Čas čtení 0:34

Trans atletky se nesmí účastnit závodů, rozhodla organizace Světová atletika

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trans atletky se nesmí účastnit závodů, rozhodla organizace Světová atletika
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Rozhodnutí se vztahuje na ženy, které podstoupily tranzici po pubertě. Organizace Světová atletika (WA) chtěla původně jen zpřísnit podmínky, za kterých trans atletky mohou soutěžit. Nakonec jim ale přítomnost na závodech zakázala úplně.

Nové nařízení bude platit od 31. března. V současné době jsou trans atletky vyřazeny jen z běžeckých závodů na vzdálenosti mezi 400 metry a jednou mílí. „Rada Světové atletiky dnes rozhodla o ochraně ženské kategorie našeho sportu a ukončuje možnost trans atletek účastnit se světových závodů,“ uvedl pro The Guardian prezident Světové atletiky Sebastian Coe. 

Rada Světové atletiky dnes kromě osudu trans sportovkyň rozhodovala také o účasti ruských a běloruských atletek na světových závodech. Prezident organizace ve čtvrtek oznámil, že jejich vyloučení z možnosti účastnit se šampionátů trvá. Jako důvod uvedl stále probíhající ruskou invazi na Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse