Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
24. března 2023 20:10
Čas čtení 0:28

Učitelé humanitních oborů na VŠ budou příští týden stávkovat. Mzdy se podle nich rozdělují nespravedlivě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Učitelé humanitních oborů na VŠ budou příští týden stávkovat. Mzdy se podle nich rozdělují nespravedlivě
Zdroj: Unsplash/Dom Fou

Rozpočet univerzit na letošní rok se mimořádně zvýší o 901 milionů korun. Tyto peníze mají jít na odměny pro kantory. Kvůli nedostatečným mzdám se ale stávky zúčastní pedagogové ze dvanácti fakult. Vadí jim rozdíly ve výši platů mezi jednotlivými obory.

28. března na Den učitelů vyhlásil Vysokoškolský odborový svaz (VOS) stávkovou pohotovost. Vyjádřil tím podporu kantorům ze dvanácti humanitních a sociálněvědních fakult, kteří se ten den chystají protestovat proti nízkým platům.

Rozpočet univerzit by se přitom měl v letošním roce mimořádně navýšit o zhruba 901 milionů korun. Tyto peníze jsou určené právě na odměňování vysokoškolských pedagogů. Vyplývá to z dokumentu pracovní skupiny, která se na ministerstvu školství věnuje mzdové politice na vysokých školách. Dokument má k dispozici ČTK

4. března 2023 11:55 Čas čtení 0:59 Učitelé na VŠ plánují v březnu stávky, chtějí zvýšit mzdy. Bude mezi nimi i tvůj obor? Učitelé na VŠ plánují v březnu stávky, chtějí zvýšit mzdy. Bude mezi nimi i tvůj obor?

Kantoři z humanitních a sociálněvědních fakult upozorňují na to, že platy jejich kolegů z jiných fakult jsou mnohdy až dvojnásobně vyšší. Upozorňují na to v petici, kterou vydali spolu s informací o plánované stávce. Více si o tom můžeš přečíst v tomto článku

Domů
Sdílet
Diskuse