Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová TASR
25. března 2023 18:01
Čas čtení 1:08

VIDEO: Macron čelí kritice. Když v přímém přenosu mluvil o kontroverzní reformě, pod stolem si sundal luxusní hodinky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Macron čelí kritice. Když v přímém přenosu mluvil o kontroverzní reformě, pod stolem si sundal luxusní hodinky
Zdroj: TASR/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron čelil kritice poté, co si během televizního rozhovoru o důchodové reformě sundal z ruky luxusní hodinky.

Obyvatelé Francie už několik týdnů v ulicích měst protestují proti důchodové reformě, kterou prosadila francouzská vláda. Klíčovou částí reformy je zvýšení věku odchodu do důchodu ze 62 let na 64 let.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středečním vyjádření v televizi trval na tom, že tato reforma je i přes celostátní protesty nezbytná. Změny v důchodovém systému podle něj musí vstoupit v platnost do konce roku. Více než jeho slova však vzbudil pozornost „kouzelný trik“.

24. března 2023 11:25 Čas čtení 2:43 Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy

Jak informuje TASR, Macron během rozhovoru gestikuloval oběma rukama, přičemž bylo vidět, že má na ruce luxusní hodinky. Následně dal obě ruce pod stůl, a když je znovu zvedl, hodinky na ruce neměl. Prezidentův tým uvedl, že si je sundal, protože vydávaly zvuk při doteku se stolem. Chybějící hodinky však vzbudily pozornost kritiků.


Opoziční poslankyně Clémence Guetté na sociální síti napsala, že prezident si hodinky sundal během vyjádření o kupní síle osob vydělávajících minimální mzdu.

Uživatelé na sociálních sítích tvrdili, že Macronovy hodinky mohou mít v přepočtu hodnotu 1,8 milionu korun. Elysejský palác ale uvedl, že jejich tvrzení jsou nesprávná. Prezident podle paláce už více než dva a půl roku pravidelně nosí hodinky francouzské značky Bell and Ross. Model hodinek, který má Macron, byl na webové stránce této společnosti dostupný za zhruba 50 tisíc korun.

Během čtvrtečních celostátních protestů bylo ve Francii zadrženo celkem 457 lidí a zranění utrpělo 441 příslušníků bezpečnostních složek.

Francie a Spojené království se ve spojitosti s protesty rozhodly posunout plánovanou návštěvu britského krále Karla III., který měl do Francie přijet v neděli 26. března.

Domů
Sdílet
Diskuse