Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta ČTK
26. března 2023 15:39
Čas čtení 1:11

Pracuješ na dohodu? Možná budeš muset platit vyšší odvody, jinak hrozí, že nebudeš mít důchod

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pracuješ na dohodu? Možná budeš muset platit vyšší odvody, jinak hrozí, že nebudeš mít důchod
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyjádřil v rozhovoru na CNN Prima News potřebu vyšších odvodů takzvaných „dohodářů“.

Lidé, kteří pracují na dohodu o provedení práce, by podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měli zvýšit odvody pojistného na sociální zabezpečení. Jinak by totiž mohli přijít o důchody. Ministr práce a sociálních věcí to řekl v rozhovoru u Terezie Tománkové na CNN Prima News.

24. března 2023 11:25 Čas čtení 2:43 Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy

Důvodem, proč by Jurečka chtěl takové kroky aplikovat, je, že během koronaviru narostl počet lidí, kteří na dohodu pracují. Ti ale neplatí pojistné na sociální zabezpečení, kvůli čemuž se do státního rozpočtu nedostává tolik peněz z odvodů. Podle Jurečky se na dohodách vyplácí přes šedesát miliard ročně, zatímco pojistné se vyplácí jenom ze dvou miliard.

„Kdyby byli všichni dohodáři, tak tento stát není financovatelný,“ řekl Jurečka. Po lidech na dohodě chce, aby do systému začali posílat „adekvátně férové“ odvody. V opačném případě hrozí, že na jejich důchody nebudou peníze. Připustil ale, že dosáhnout shody na důchodové reformě nebude jednoduché, byť opozice ukázala, že se s koalicí na „podstatných věcech chce konstruktivně dohodnout“.

Marian Jurečka
Zdroj: Úřad vlády ČR

Podle Aleše Juchelky (ANO) chce opoziční hnutí například zvýhodnit daňovou podporu zaměstnavatelů, kteří na sociální zabezpečení svých zaměstnanců přispívají. Nechce ani měnit parametry pro řádnou valorizaci a důraz je dle něj potřeba dát i na podporu rodičovství. Jurečka zase podotkl, že by nerad zvyšoval věkovou hranici z pětašedesáti na šedesát osm let. Zohledňovat by se podle něj měla délka života nebo náročnost profese.

26. března 2023 10:23 Čas čtení 1:47 „Takhle se vítají přátelé!“ Markéta Pekarová Adamová dorazila na Tchaj-wan s nejpočetnější delegací za několik let „Takhle se vítají přátelé!“ Markéta Pekarová Adamová dorazila na Tchaj-wan s nejpočetnější delegací za několik let

Jak uvádí ČTK, důchod z veřejného systému tvoří v Česku kolem 95 procent příjmu seniorů. Odvody na penze jsou výrazně nižší než výdaje, letos by deficit mohl činit kolem 78 miliard korun. Experti navrhují ke zmírnění zadlužení mimo jiné zpomalit valorizace, omezit počet předčasných důchodů a zvyšovat postupně dál důchodový věk. Život v Česku se prodlužuje a počet i podíl lidí nad 65 let podle statistiků roste. Loni měli muži naději na dožití 76,1 roku a ženy 81,9 roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse