Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
26. března 2023 18:21
Čas čtení 0:43

Francie chce zakročit proti retušovaným fotkám influencerů na sociálních sítích. Všechny úpravy mají přiznat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francie chce zakročit proti retušovaným fotkám influencerů na sociálních sítích. Všechny úpravy mají přiznat
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa/volně k užití

Obdobný zákon už Francouzi jednou schválili – v roce 2017.

Francie chce pro místní influencery zavést povinnost označování fotek, které byly upraveny filtrem či retuší, a fotek obličeje upraveného plastickou operací, které propagují zákroky estetické medicíny, píší Woman's Wear Daily a Complex. S tímto prohlášením přišel francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Označování filtrů a retuše na Instagramu či TikToku by podle ministra mohlo zmírnit destruktivní vliv na sebevědomí a psychiku uživatelů sociálních sítí. V poslední době rezonuje zejména tiktokový filtr bold glamour, který tvář mění k nepoznání. Nebezpečný je také tím, že při pohybu obličeje nezmizí jako běžný filtr.

26. března 2023 16:30 Čas čtení 11:00 Yaksha: Svého vietnamského otce jsem pohřbil ve vlastním hrobě. Za rodinou létám na konec světa, ale stojí to za to (Rozhovor) Yaksha: Svého vietnamského otce jsem pohřbil ve vlastním hrobě. Za rodinou létám na konec světa, ale stojí to za to (Rozhovor)

Ve Francii v současnosti působí přibližně 150 tisíc influencerů. Pokud tento návrh najde své uplatnění v zákoně, vláda je připravena spustit tým dohledu na Generálním ředitelství pro spotřebitelské záležitosti.

„Jakákoli propagace kosmetické chirurgie ze strany influencera v rámci placeného partnerství bude zakázána,“ řekl Le Maire. Zároveň dodal, že pokud budou influenceři zkoušet zákon obcházet, dohlížející tým bude vůči nim postupovat s nulovou tolerancí.

26. března 2023 17:16 Čas čtení 0:58 Nový papežský drip zaplavil internet. Pravda je ale jinde Nový papežský drip zaplavil internet. Pravda je ale jinde

Francie už má s podobnými návrhy zkušenost. V roce 2017 země schválila zákon, který nařizuje, aby fotografie, na kterých jsou photoshopem upravena lidská těla, měly viditelné značení o této úpravě.

Domů
Sdílet
Diskuse