Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. března 2023 8:16
Čas čtení 1:19

Ráno bude zima. ČHMÚ vydal výstrahu před mrazem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ráno bude zima. ČHMÚ vydal výstrahu před mrazem
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Velká část Moravy a východních Čech se musí mít na pozoru před mrazem ve vegetačním období. Takovou výstrahu vydal ve středu ráno Český hydrometeorologický ústav. Upozornění je důležité hlavně pro pěstitele.

ČHMÚ varuje před mrazem, který může být nebezpečný zejména pro kvetoucí stromy. Velké výkyvy teplot, které byly zřejmé zejména v úterý, jsou pro vegetační období rostlin nebezpečné. Výstraha bude platit do osmé hodiny ranní. 

Postřik, orosování, dýmování

Ústav proto vydal doporučení. „V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik či orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem slunce) nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“uvedl.

Výstraha byla vydána pro velkou část krajů. V Čechách konkrétně pro Středočeský kraj (Čáslav, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Nymburk, Poděbrady), Liberecký kraj (Česká Lípa, Semily, Turnov), Královéhradecký kraj (Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Nová Paka, Nový Bydžov) a Pardubický kraj (Holice, Chrudim, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Přelouč, Vysoké Mýto).

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

Na Moravě následně výstraha platí pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Zlín) a Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Havířov, Hlučín, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec).

Maximální teploty jen 11 °C

Co se týče předpovědi na dnešní den, očekává se oblačná až zatažená obloha, na východě a severovýchodě zpočátku oblačno až polojasno. Znovu můžeme čekat slabé sněžení, které přijde od západu a následně se promění v déšť.

Nejvyšší teploty dosáhnou pouhého rozmezí 7 až 11 °C, v 1000 m na horách bude kolem 0 °C. Vítr bude slabý, postupně mírný jihozápadní až jižní, který dosáhne rychlosti 2 až 6 m/s. V noci bude zataženo až oblačno, od západu se na většině území objeví občasný déšť. Nejnižší teploty v Čechách dosáhnou 7 až 3 °C, na Moravě a ve Slezsku 4 až 0 °C.

Čtvrtek bude ale zase úplně o něčem jiném. Nejvyšší teploty dosáhnou 13 až 16 °C, na Moravě místy 10 až 13 °C a vítr v nárazech dosáhne až 15 m/s.

Domů
Sdílet
Diskuse