Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. března 2023 12:25
Čas čtení 0:46

MAPA: Jak se vyvíjela invaze na Ukrajině? Přehledná mapa zobrazuje územní zisky a ztráty obou armád

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
MAPA: Jak se vyvíjela invaze na Ukrajině? Přehledná mapa zobrazuje územní zisky a ztráty obou armád
Zdroj: TASR/AP

Od úplného začátku invaze 24. února 2022 do 13. února následujícího roku. Tak dlouhou dobu mapuje video níže, které sleduje územní zisky a ztráty Ukrajiny a Ruské federace od začátku vpádu ruských vojsk do sousedního státu.

Mapa velmi jednoduše a názorně ukazuje, jakým způsobem se vyvíjel konflikt na Ukrajině. Územní zisky vojska Ruské federace jsou znázorněny béžovou barvou, obránci, podobně jako celá Ukrajina, mají barvu tmavě modrou. 

Kromě toho ale mapa zahrnuje i území, která byla ovládána separatisty ještě předtím, než 24. února minulého roku došlo k samotné invazi. Označuje jej šrafováním. V mapě si proto můžeme všimnout jasně označeného Krymu nebo částí Luhanské a Doněcké oblasti. Na druhou stranu mapa také ukazuje místa na Ruskem okupovaném území, kde se ukrajinský odboj snaží o odpor. 

Jak je vidno, postup ukrajinských vojsk se zastavil na konci listopadu. Ruská vojska se od té doby snažila, zejména na východě Ukrajiny, vojsko obránců zastavit, a s pomocí žoldáků z Wagnerovy skupiny se jim dokonce povedlo na několika místech postupovat směrem na západ. Jde ale o velice pomalý postup za cenu velkých ztrát, který je na mapě skoro neznatelný.

Video netrvá ani půl minuty, nicméně události, které znázorňuje, naplňují mediální prostor a konverzace všech lidí na světě už déle než rok. Pokud tě zajímá všechno o novém vývoji na frontě, sleduj naše témata: Ukrajina, Invaze na Ukrajině, Rok od invaze na Ukrajinu a Válka na Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse