Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
30. března 2023 18:55
Čas čtení 0:37

Lavrov bude v dubnu předsedat zasedání RB OSN v New Yorku. Špatný vtip, reagoval Kuleba

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lavrov bude v dubnu předsedat zasedání RB OSN v New Yorku. Špatný vtip, reagoval Kuleba
Zdroj: TASR/AP/Mevlüt Čavušoglu

Moskva dnes oznámila, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov bude v dubnu předsedat zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusko tehdy převezme rotující předsednictví v tomto mezinárodním orgánu. TASR převzala zprávu z tiskové agentury AFP.

Rusko několikrát prohlásilo, že v OSN čelí nepřátelskému „kolektivnímu Západu“, který bojkotuje Rusko od začátku invaze na Ukrajinu. Ukrajina vyzvala k vyloučení Ruska z RB OSN právě za okupaci svého území. Rusko naposledy předsedalo RB OSN v únoru 2022.

29. března 2023 19:00 Čas čtení 0:34 Dánsko vytáhlo předmět z moře nedaleko poškozeného plynovodu Nord Stream 2 Dánsko vytáhlo předmět z moře nedaleko poškozeného plynovodu Nord Stream 2


„Další klíčovou akcí ruského předsednictví (v RB OSN) bude otevřená debata na vysoké úrovni o ‚skutečném multilateralismu prostřednictvím ochrany principů Charty OSN‘. Tomuto zasedání bude předsedat ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov,“ uvedla na tiskovém brífinku mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharová.

Lavrov podle jejích slov plánuje vést 25. dubna debatu o situaci na Blízkém východě. „Ruské předsednictví v RB OSN 1. dubna je špatný vtip,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba. „Rusko si své křeslo uzurpovalo; vede koloniální válku; jeho lídr je válečný zločinec, na kterého vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) zatykač za únosy dětí,“ dodal. Předsednictví v RB OSN rotuje každý měsíc mezi jejími 15 členskými státy. Úlohou Ruska bude například určovat agendu tohoto mezinárodního orgánu.

Domů
Sdílet
Diskuse