Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
3. dubna 2023 15:53
Čas čtení 1:01

V Hradci Králové potvrdili salmonelu. Desítkám lidí bylo zle po návštěvě stejné restaurace

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Hradci Králové potvrdili salmonelu. Desítkám lidí bylo zle po návštěvě stejné restaurace
Zdroj: Unsplash/natchee Kim

Desítky lidí musely vyhledat odbornou pomoc lékařů ve Fakultní nemocnici Hradec Králové poté, co navštívili jednu z tamních restaurací. Polovina z nich měla salmonelu. Provozovatelka restaurace se následně veřejně omluvila.

Jak uvádí Česká televize, tři lidé jsou nadále hospitalizováni a od středy do neděle muselo deset lidí dostat infuzní léčbu. Zdá se však, že počet pacientů ještě nebude konečný. Podle ředitele nemocnice Aleše Hermana se ještě některé vzorky dalších pacientů analyzují v laboratoři. Případ zkoumají hygienici.

Hygienikům byly nahlášeny zdravotní potíže ve spojení s jednou restaurací v Hradci Králové v neděli kolem jedné hodiny odpolední. Potíže registrovali lidé jak z jídla uvnitř restaurace, tak z dovážky. Zvraceli, měli průjem a zvýšenou teplotu.

„Tři osoby uváděly konzumaci pokrmů ve stejné provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové. Na základě hlášení jsme zahájili epidemiologické šetření. V průběhu neděle a pondělí se počty postižených osob postupně navyšovaly na současných 35 případů, z toho v patnácti případech byla potvrzena salmonelóza. Další výsledky očekáváme během úterý,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí krajské hygieny Veronika Krejčí.

Restaurace se veřejně omluvila

Podnik s vietnamskou kuchyní, který újmu způsobil, se veřejně omluvil na Facebooku. „Nikdy jsem nečekala, že se tato situace někdy stane nám. Stala se fatální chyba, která se stát neměla. A není to omluvitelné. Omlouvám se všem, kdo má nebo měl střevní potíže,“ uvedla majitelka restaurace, která je již nyní uzavřena.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

„Hledám příčinu a co jsem se dozvěděla od lidí, tak se to stalo všem, kteří měli jídlo s arašídovou omáčkou. Velmi mě to mrzí. Je to neakceptovatelné. Teď v této situaci nemůžu udělat nic jiného než restauraci zavřít a veřejně se všem omluvit,“ zpytovala svědomí majitelka a poprosila o odpuštění všechny sledující. Ti povětšinou ocenili alespoň přístup restaurace, že se k pochybení veřejně přiznala. 

Domů
Sdílet
Diskuse