Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík
4. dubna 2023 17:36
Čas čtení 0:28

FOTO: Rusové se bojí, že Ukrajinci spustí masivní útok na Krym. Satelitní záběry ukazují, jak se na to poslední týdny připravují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Rusové se bojí, že Ukrajinci spustí masivní útok na Krym. Satelitní záběry ukazují, jak se na to poslední týdny připravují
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Rusové možná budou muset bránit Krym už v blízké budoucnosti, tvrdí vojenský analytik Jan Matvejev.

Rusko na okupovaném území Krymu vybudovalo rozsáhlý systém zákopů. Ty podle satelitních záběrů společnosti Maxar Technologies vytvořilo během posledních týdnů.

Na satelitních fotografiích je patrné srovnání ze 27. února a 12. března. Jak píše Washington Post, který ve své analýze přiložil několik satelitních záběrů, Rusové se s největší pravděpodobností připravují na potenciální ukrajinskou ofenzívu.

Ukrajinské vedení v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským se již v minulosti zavázalo získat zpět celé ukrajinské území včetně Krymu, které Rusko anektovalo v roce 2014.

Ruský prezident Vladimir Putin naopak prohlásil, že se Krymu a zbývajících dobytých území Moskva nikdy nevzdá. Ruský vojenský analytik Jan Matvejev s odkazem na záběry tvrdí, že armáda chápe nutnost obrany Krymu, která může proběhnout už „v blízké budoucnosti“.

Domů
Sdílet
Diskuse