Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2023 v 17:00
Čas čtení 3:42
Ema Stanovská

Měsíc jsme skladovali burgery ze známých fastfoodů, abychom zjistili, jestli se objeví plíseň. Takhle nás překvapil Big Mac

Měsíc jsme skladovali burgery ze známých fastfoodů, abychom zjistili, jestli se objeví plíseň. Takhle nás překvapil Big Mac
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

K experimentu nás inspiroval Islanďan, který léta skladoval burger z posledního McDonaldu v zemi. I po letech vypadal téměř stejně. Znamená to, že obsahuje tolik konzervantů?

Když v roce 2009 zavřel poslední McDonald's na Islandu, jistý Hjörtur Smárason měl tu „čest“ koupit si poslední Big Mac v zemi. Islanďan slyšel, že se hamburger z tohoto známého řetězce s rychlým občerstvením nikdy nerozloží. Rozhodl se ho proto nesníst a tři roky jej –⁠ spolu s hranolky –⁠ skladoval v plastovém sáčku.

Po třech letech si všiml, že se hamburger téměř nezměnil. Smárason médiím řekl, že vypadal, jako kdyby ho koupil předchozí den. „Ani po letech se v něm nerozvinula plíseň, protože tam zřejmě nebyl dostatek živin pro mikroby,“ konstatoval později Islanďan.

Muž se v roce 2012 rozhodl jídlo darovat Islandskému národnímu muzeu. Specialista však nakonec rozhodl, že muzeum nemůže uchovávat potraviny. „Myslím, že se mýlil, protože tento hamburger se uchovává sám,“ podotkl s humorem Islanďan. Podle pracovníků muzea některé hranolky snědli (odvážní) návštěvníci.

Majitel burgeru ale nechtěl, aby ho vyhodili do koše, protože ho –⁠ podle svých slov –⁠ považoval za „předmět velké historické hodnoty“. Big Mac poté putoval do skleněné vitríny v hostelu Snotra House na jižním Islandu, kde byl vystaven asi 10 let.

Doporučeno
Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun 24. července 2024 v 13:00

Zájemci mohli dokonce na stránce sledovat živý přenos vitríny (denně měl až 400 000 návštěv). I po tolika letech od koupě zdánlivě nezničitelného jídla vypadal Big Mac téměř stejně.

V Refresheru ti přinášíme pravidelné články o jídle, gastrotesty a příběhy majitelů úspěšných restaurací. Podobný obsah najdeš pod tématem gastronomie, které nezapomeň sledovat.

Náš experiment „smrděl“

My jsme se tento experiment rozhodli zopakovat, a to hned se dvěma nejznámějšími fastfoodovými burgery –⁠ Big Macem a klasickým Whooperem z Burger Kingu. Oba se skladbou surovin liší jen minimálně. Na rozdíl od Whooperu obsahuje Big Mac sýr a nemá cibuli. Odlišné jsou samozřejmě i omáčky, housky a původ či složení masa. V obou případech se však jedná o hovězí.

burger
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Výsledky experimentu samozřejmě nejsou jednoznačným ukazatelem kvality a obsahu konzervantů či jiných přidaných látek. Přesto jsme se ze zvědavosti rozhodli porovnat tyto dva burgery a zejména zjistit, jestli je opravdu možné, že Big Mac ani po měsíci nechytí plíseň.

burger
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Oba burgery jsme koupili najednou ve stejný den ve známém nákupním centru v Bratislavě. Abychom zopakovali postup Hjörtura Smárasona, krátce po vychladnutí jsme je uložili do uzavíratelného plastového sáčku. Měsíc strávily v tmavé zavřené skříňce při pokojové teplotě.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak vypadal Whooper a jak Big Mac.
  • Která masová placka vůbec nechytila ​​plíseň.
  • Na kterém burgeru vyrostla zvláštní „houba“.
  • Co nás šokovalo už po týdnu experimentu.
  • Co na takové experimenty říká samotný McDonald's.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 135196 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse