Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2023 11:09
Čas čtení 0:49
Radim Šlechta

VIDEO: Student snědl umělecké dílo za miliony korun

VIDEO: Student snědl umělecké dílo za miliony korun
Zdroj: Twitter/Sirio
KULTURA UMĚNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Slavný banán přilepený páskou na zeď posloužil i jako svačina jednomu z návštěvníků galerie.

Umělecké dílo Komediant si možná pamatuješ. Banán přilepený lepicí páskou na zeď vzbudil už po svém vzniku v roce 2019 poměrně velký rozruch. O to větší, když jej lidé následně vydražili za 120 tisíc amerických dolarů. Dílo Maurizia Cattelana nyní v soulském muzeu snědl vysokoškolský student. Informuje o tom CNN.

Doporučeno
Tahle fotografie motá lidem hlavu. Diví se, že není upravená Tahle fotografie motá lidem hlavu. Diví se, že není upravená 2. května 2023 8:57

Komediant byl přilepený na zdi, když k němu najednou přistoupil student Seoul National University, odlepil ho, snědl a prázdnou slupku opět přilepil na zeď. Prý kvůli tomu, že nesnídal a měl prostě hlad.

„Stalo se to tak náhle, takže jsme nestihli zareagovat,“ uvedl mluvčí muzea pro CNN. Samotný umělec incident okomentoval slovy: „Vůbec žádný problém.“ Hladový student v rozhovoru pro korejský rozhlas uvedl, že mu zpětné přilepení slupky na zeď přišlo jako dobrý vtip. Poškození uměleckého díla se podle něj dá také interpretovat jako umělecké dílo. Zpětně prohlásil, že jeho svačina byla svého druhu projevem proti autoritám, stejně jako samotný Komediant.

Doporučeno
Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA 24. dubna 2023 6:00

Muzeum nakonec nejspíš nebude z incidentu vyvozovat žádné důsledky a po studentovi nebude chtít odškodné. Na místo snědeného banánu dá prostě nový kousek ovoce. Podle vyjádření muzea se banány stejně mění jednou za dva až tři dny, aby neshnily.

V minulosti již banán snědl například umělec David Datuna. Tehdy za to také nečelil žádnému postihu.

Domů
Sdílet
Diskuse